Menu

Kreslířský rekord s českou vlajkou a českými osobnostmi k státnímu svátku

24. 10. 2022

Pelhřimovské Muzeum rekordů přichází jako každoročně před osmadvacátým říjnem s akcí Český den s Českými vlajkami. Jde o výzvu k vyvěšení české vlajky v den státního svátku připomínajícího vznik samostatné republiky. 

Na konto právě této okolnosti podpořil tuto akci rychlokarikaturista Lubomír Vaněk, který na brněnském Výstavišti v sobotu 22. října vytvořil v rámci veletrhu cestovního ruchu na stánku Muzea rekordů Pelhřimov nový český rekord, když v průběhu 20 minut vytvořil  variaci na českou vlajku, a to s vyobrazením největších Čechů. Výtvarník do bílého vlajkového pole postupně (bez použití předlohy) nakreslil 13 osobností z naší historie i současnosti, které přispěly k věhlasu zemí českých (sv. Václav, Karel IV., M. Jan Hus, J.A. Komenský, T.G. Masaryk, A. Mucha, E. Zátopek, V. Havel,  V. Čáslavská, K. Gott, J. Jágr… aj. Cimrman.

rekord

Hodnověrnost nakreslených osobností ověřovali diváci už v okamžiku jejich vytváření tím, že hádali, o koho se v tom kterém případě jedná. Všechny tipy byly správné! Na základě tohoto ověření bude výkon kreslíře zapsán do České knihy rekordů.

Jeho snažení vycházející z iniciativy muzea rekordů koresponduje se smyslem státního svátku: s myšlenkou na to, že člověk by se měl při takového příležitosti na chvilku zastavit, uvědomit si svou příslušnost k zemi, jejíž současnost i on spoluvytváří, vzpomenout významných lidí, kteří tvořili její historii… Akce by měla podpořit pocit národní hrdosti a také to, že státní svátek by neměl být brán jehom jako den volna, kdy se nejde do práce či do školy. Vyvěsme vlajky!

Vyvěsme vlajky!
Český den s českými vlajkami míru  - Česká republika si 28. října připomíná 104. výročí své samostatnosti. Agentura Dobrý den Pelhřimov, organizátor stejnojmenné akce, při níž bylo v roce 2018 vyvěšeno rekordních 225 191 českých vlajek, přichází při této příležitosti opět s akcí Český den s českými vlajkami (s výzvou k vyvěšení české vlajky nikoliv jen na veřejných budovách!). Letos budiž ono vyvěšení vlajek nebo jejich vylepení v oknech vyjádřením přání, aby v Evropě opět zavládl klid zbraní, utichla řevnivost a byl nastolen mír. Přejme si to a přejme to všem - bez rozdílu národnosti. Proto letos název: Český den s českými vlajkami míru. 

Vyvěsíte-li 28. října naši červenomodrobílou vlajku, dejte nám o tom vědět na email: vlajky@dobryden.cz (pošlete i fotku! Nejlepší vyhodnotíme a oceníme.) 
Připravil Miroslav Marek.

www.pohadkovekralovstvi.cz
www.muzeumrekorduakuriozit.cz
www.dobryden.cz
  



Archiv