Menu

Krásami Krkonoš provede turistická Harrachova cesta

21. 08. 2023

Harrachova cesta. Tak se jmenuje turistická trasa, která se se po Krkonoších klikatí v celkové  délce necelých dvacet kilometrů. Spojuje Harrachov v západní části se Špindlerovým Mlýnem ve střední části hor.

„Jedná se o trasu pro jednodenní výlet, kterou zvládne běžně fyzicky zdatný turista. Vzhledem k délce ale není úplně vhodná pro rodiny s malými dětmi,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z centra Špindlerova Mlýna míří trasa po modrém značení k Dívčím lávkám a dále k Dvorskému potoku. Cesta mírně stoupá po pravém břehu Labe, které se po kilometru setká s levobřežním přítokem – Medvědím potokem. Pak cesta řeku překročí a sleduje ji z druhé strany.

U dalšího přítoku – Pudlavy – končí cyklistická a lyžařská trasa Buď fit a v zimě je cesta dále uzavřena kvůli lavinovému nebezpečí. V létě však vede dál pod trojicí Labských jam – Harrachovou, Pančavskou a Navorskou a dále k Labské rokli. Za Harrachovou jámou se cestovatelé odchýlí od Labe. Na další trase zaujme Pančavská jáma s Pančavským vodopádem, spadajícím do hloubky 250 metrů, a Schustlerovou zahrádkou.

Pod karem Navorské jámy vede cesta k Labské rokli. Po překročení Labe stoupá příkrou klikatou pěšinou mezi Navorskou jámou vlevo a Labskou roklí napravo až k Labské boudě. Vpravo je 45 metrů vysoký Labský vodopád. Vrátit se lze buď zeleně značenou cestou přes Martinovu boudu, nebo červeně značenou Bucharovou cestou do Špindlerova Mlýna.
Připravil Jan Mikulička. 

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/ 
www.instagram.com/libereckykraj/

 

 

 



Archiv