Menu

Koncert pro Samíka vynesl 50 tisíc korun

27. 08. 2019

Na koncertě nechyběl v sobotu 24. srpna ani náměstek hejtmana Libereckého kraje pro sociální oblast Pavel Svoboda, který nad beneficí převzal záštitu.

Finanční příspěvek Libereckého kraje pomohl pořadatelům pokrýt všechny náklady. Pro Samíka tak mohli použít každou korunu ze vstupného i ze zvláštní kasičky, do které lidé dávali příspěvky na jeho léčbu.

„Přišlo zhruba 250 diváků. Pro Samíka jsme vybrali celkem 50 tisíc korun, což je víc, než jsme si předsevzali. Druhý stupeň léčby, kterou chlapec potřebuje, aby lépe chodil, přijde v lázních Klimkovice na 40 tisíc korun. Za zbylé peníze pořídí rodiče Samíkovi ortopedické boty. Ty mu dodají při chůzi větší stabilitu,“ uvedl za organizátory metalové benefice, sdružení Metal for Hope, Jakub Viták.

Jak doplnil, na benefiční koncerty na hradě Trosky nechodí jenom skalní fanoušci metalu, ale ze zvědavosti i příznivci jiných hudebních žánrů. Mezi diváky byly celé rodiny s dětmi a zdravotně postižení.

Posluchačům zahrály čtyři skupiny - Crippled Fingers z České Lípy, pražská thrash-death metalová kapela Kollos, Mater Monstifera z obce Trhové Sviny a liberecká formace New Hate Form. „První benefiční koncert jsme dělali už před sedmi lety. Ale ten se ještě nekonal na hradě Trosky. Tady, na hradě, šlo letos o pátý ročník. Každý rok přitom věnujeme výtěžek z koncertu někomu jinému,“ řekl Jakub Viták.

Za dobrý nápad považuje benefiční koncerty na hradě Trosky náměstek Pavel Svoboda. „Metalisté pomáhají těm nejslabším. A to je obdivuhodné. Často výtěžek z koncertu dají na léčbu těžce nemocného nebo postiženého dítěte. Chuť pomáhat slabším probouzejí v ostatních lidech, v hudebních fanoušcích,“ zdůraznil Pavel Svoboda. „Na koncert jsem nepřijel poprvé. Trosky dodávají koncertu zvláštní atmosféru, takovou povznášející. A určitě příjemnější, než by byla třeba v kulturním domě. Rád takhle prospěšnou akci podpořím i příště,“ dodal.

Malý Samuel trpí MCM syndromem. Zahrnuje hydrocephalus (vodu v mozku), atypický žilní systém (různé výrůstky a nádory na žilách), těžkou mentální retardaci, hypotonické svaly a klouby, a mnoho dalšího.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz

 

 



Archiv
for kids