Menu

KLM slaví první úspěšný let futuristického modelu Flying-V

03. 09. 2020

Technická univerzita v holandském Delftu, společně s leteckou společností KLM, uskutečnila první zkušební let funkčního prototypu Flying- V - inovativního letadla ve tvaru písmene „V“, které může znamenat průlom v udržitelném létání. Po dvou letech příprav, pozemních testů a rozsáhlém testování v aerodynamickém tunelu, absolvoval model letadla budoucnosti svůj první úspěšný let. KLM poprvé představila model futuristického letadla Flying-V již v loňském roce, u příležitosti oslav 100. výročí založení letecké společnosti. Do vývoje tohoto letadla bylo následně zapojeno několik partnerů, včetně Technické univerzity Delft a výrobce letadel Airbus.

Minulý měsíc vycestoval tým vývojářů, inženýrů a pilot dronu z univerzity v Delftu na leteckou základnu v Německu, aby byl uskutečněn první testovací let. „Byli jsme velmi zvědaví na letové vlastnosti Flying-V. Plánujeme se všemi našimi partnery nadále tento koncept rozvíjet. Dalším krokem bude Flying-V model na udržitelné letecké palivo“ říká Pieter Elbers, prezident a generální ředitel KLM.

Video z prvního testovacího letu naleznete zde.

Konstrukce modelu Flying-V
Design energeticky efektivního dálkového letadla Flying-V je cíleně navržen do tvaru písmene V. Kabina pro cestující, nákladový prostor i palivové nádrže jsou integrovány v křídlech letadla, čímž dochází k úspoře paliva. Výpočty ukazují, že futuristická konstrukce o délce 55 metrů činí tento letoun lehčím a aerodynamičtějším, čímž by měl spotřebovávat, při stejné vzdálenosti, o 20 % méně paliva než Airbus A350 – nejmodernější letadlo současnosti. I přes menší rozměry by Flying-V měl dokázat přepravit stejný počet cestujících (314 osob) a stejný objem nákladu (160 m3).

Fly Responsibly
Vývoj futuristického letadla Flying-V je součástí programu “Fly Responsibly”. Tato iniciativa ztělesňuje závazek letecké společnosti KLM vytvářet udržitelnou budoucnost v oblasti letectví. Zahrnuje veškeré současné i budoucí úsilí o zlepšení udržitelnosti všech svých činností. Velmi dobré postavení KLM v oblasti udržitelnosti potvrzuje taktéž Dow Jonesův index, který již mnoho let řadí KLM mezi tři nejudržitelnější letecké společnosti na celém světě. 
Připravila Lidija Erlbachová. 

www.klm.com
www.tudelft.nl
www.airbus.com



Archiv
Česká chuťovka
ahr - volba