Menu

K Prácheňské perle

05. 08. 2020

Putování za Prácheňskou perlou. To je nové překvapení pro návštěvníky Strakonicka, Vodňanska, Protivínska a Volyňska. Zcela nový produkt z dílny místní destinační společnosti, který je hravým průvodcem na trase z Protivína do Volyně, ocení především rodiny s dětmi. Společníky na cestách Prácheňskem jim budou rusalka Blanička a vodník Otík. 

„Právě tuzemské rodiny s dětmi jsou v letošní kvůli koronaviru velmi neobvyklé turistické sezóně hlavní skupinou turistů, které Jihočeský kraj adresoval slevové programy v rámci své podpory domácího cestovního ruchu,“ uvedla v této souvislosti hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a připomněla, že návštěvníci jihu Čech mají nyní unikátní možnost získat 30% slevy na ubytování a až 70% slevy na vstupné na různé atraktivity v oblasti. Stačí navštívit unikátní portál Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR): www.leto.jiznicechy.cz

„Jižní Čechy jsou čistým, bezpečným a vlídným regionem s unikátní přírodou, památkami, architekturou, kulturou a kvalitními službami. Cestovní ruch je tak přirozeně významným odvětvím ekonomiky kraje a v současné době v důsledku koronavirové krize také jednou z jejích nejpostiženějších oblastí. Hlavním cílem projektu je proto udržení zaměstnanosti v oblasti turismu a jeho systematická podpora,“ konstatovala hejtmanka Stráská. 

Na kompenzace slev pro ubytovatele kraj vyčlenil 30 milionů korun. Na kompenzace vstupného pak dalších 9,5 milionu korun. „Určitě se každému vyplatí tento program využít a navštívit třeba právě Prácheňsko levněji než kdy jindy. Nudit se tu nikdo nebude. Je to region živý, plný zajímavostí a památek v krajině protkané řekami, rybníky, loukami a lesy, nabízející prostor pro řadu sportovních aktivit a klidnou dovolenou,“ zdůraznil ředitel JCCR Jaromír Polášek. 

Voda, životodárná tekutina i základní atribut letní dovolenkové turistiky, se prolíná i projektem Putování za Prácheňskou perlou. Perla je navíc připomínkou čistého životního prostředí. Otava je totiž jedním z mála toků v Česku, kde dosud žije vzácná a přísně chráněná perlorodka říční. A pak je tu příběh: „V řekách Blanici a Otavě a také v mnoha rybnících na území Prácheňska pobývají pohádkové perlorodky. Tajemné vodní bytosti jsou na ně hrdé a pečlivě je ochraňují a střeží. Na starost je dostává vždy ta nejpečlivější z rusalek. Protože místní mají rádi svůj půvabný kraj a těší je, když jej přicházejí anebo přijíždějí poznávat návštěvníci odjinud, dostaly rusalky za úkol roznášet perly pohádkové perlorodky tam, kde si je zájemci budou moci opatřit, a ještě k tomu poznají zajímavé turistické cíle,“ popsala základní princip pohádkového putování produktová manažerka turistické oblasti Prácheňsko Tereza Procházková. 

Průvodci na cestě po Prácheňsku a pohádkovými příběhy o zajímavých místech regionu jsou rusalka Blanička od řeky Blanice a otavský vodník Otík. „Stačí navštívit alespoň čtyři z mnoha zážitkových cílů na území Prácheňska a sbírat na putovní kartičku razítka. Při návštěvě čtvrtého cíle získají návštěvníci kromě razítka i poklad v podobě jedinečné Prácheňské perly a sady květin, kterými si mohou svou kartu s rusalkou či vodníkem dozdobit a vytvořit si tak originální suvenýr z cest,“ doplnila Procházková. 


Turistická oblast Prácheňsko 
se rozprostírá v severní části Jihočeského kraje, u hranice s krajem Plzeňským, a zahrnuje mikroregiony Strakonicko, Vodňansko, Protivínsko a Volyňsko. Celá turistická oblast se takřka prolíná s původním historickým územím Prácheňska, jednoho z historických krajů Království českého. Pojmenováno bylo podle někdejšího hradu Prácheň u Horažďovic. Dnes lze místo hradu prozkoumávat už jen jeho pozůstatky.

Destinační společnost Prácheňsko
zajišťuje koordinaci a spolupráci poskytovatelů služeb cestovního ruchu v turistické oblasti Prácheňsko. Jejím cílem je efektivní řízení turismu v regionu, udržitelný rozvoj území, konkurenceschopnost na trhu, tvorba ucelené nabídky aktivit a prezentace jednotlivých subjektů a území.

Prácheňské muzeum
Když výbor při Radě Evropy ocenil v roce 1996 Prácheňské muzeum v Písku čestnou cenou "Evropské muzeum roku", konstatovala naprostá většina českých i zahraničních návštěvníků, že se tak stalo oprávněně. Vzorně upravené, moderně navržené expozice poskytují plastický obraz píseckého regionu v širším kontextu někdejšího prácheňského kraje. Návštěvníka čekají témata Pravěk a doba slovanská, Počátky hradu a města Písku. Dějiny regionu, Chráněná území, Nerostné bohatství, Kulturní tradice Písecka, Zlato v Pootaví, Ryby a rybářství (což je ojedinělá expoziceživých tvorů v muzeu). V roce 2010 přibyly k tomuto výčtu další dvě zajímavé expozice: Písecký venkov v 19. století a Obrazová galerie českých panovníků. Kromě toho disponuje muzeum prostorami pro krátkodobé výstavy. Jsou jimi především rozlehlá Galerie ve druhém patře křídla nad řekou a Malé výstavní síně v přízemí, pro drobnější výstavy je pak využívána chodba podél muzejní knihovny.
Připravila Jana Píchová. 

 

www.jiznicechy.cz/turisticke-oblasti/pp-prachensko
www.prachensko.eu
www.facebook.com/prachensko
www.prachenskemuzeum.cz
www.jiznicechy.cz
www.jccr.cz

        



Archiv
for kids