Menu

Jubilejní Křehká krása představí šperky, krásné ženy, Křišťálové údolí i zápis do UNESCO

10. 08. 2021

kehk_krsa_2

V hlavní město šperků, skla a bižuterie se od čtvrtka 12. do neděle 15. srpna promění Jablonec nad Nisou. Tamní Eurocentrum a Muzeum skla a bižuterie hostí desátý ročník tradiční výstavy Křehká krása.


Návštěvníkům se představí čtyři desítky výrobců bižuterie, skla, ozdobnických výrobků a vánočních ozdob. K vidění bude to nejlepší z českého skla a bižuterie, chybět nebude   ani doprovodný program, který přinese například ukázky výroby, módní přehlídky i kulturní vystoupení. Stylovou atmosféru doplní dvě stálé expozice muzea a aktuální výstavy Designová 10, Reflexe a Kaleidoskop vkusu.

„Po dvouleté přestávce se znovu mohou návštěvníci Křehké krásy seznámit s novými kolekcemi a nakoupit bižuterní a sklářské výrobky místní produkce. Věřím, že výstava bude velkým lákadlem pro milovníky nebo spíš milovnice třpytivé krásy,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ambasadorkou výstavy je přední česká oděvní návrhářka Beata Rajská. Ta představí na molu několik modelů poslední letní a plážové módy. V rámci doprovodného programu vystoupí s přednáškou pro designéry a další odborníky na téma Módní trendy, jejich tvorba a aplikace.

Liberecký kraj představí publiku prostřednictvím poutavé audiovizuální prezentace turistickou značku Křišťálové údolí neboli Crystal Valley, která provádí světem šperku, skla a bižuterie ve zdejším regionu.


Hned dvakrát v programu dojde i na téma zápisů na reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO: svůj projekt na zápis ruční výroby českého skla přiblíží jablonecké Muzeum skla a bižuterie, zápis unikátní výroby perličkových ozdob představí firma Rautis z podkrkonošské Poniklé.

Pro návštěvníky jsou připraveny ukázky různých technologií výroby ručního skla, které předvedou špičkoví skláři z oboru a studenti Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou. Na volné ploše se představí sklářští mistři z Floriánovy hutě, kteří si přivezou mobilní sklářskou pec.

Jak je již tradicí, nebudou chybět krásné ženy – Miss České republiky přiveze finalistky soutěže 2021 až do amfiteátru Eurocentra, kde se uskuteční módní přehlídka, letos s podtitulem 10 let Křehké krásy.

„Příprava jubilejního ročníku výstavy byla letos hodně náročná. Vedle současné epidemiologické situace nás ohrozilo i zaplavení výstavních pavilonů Eurocentra v polovině července. Jsme potěšeni rychlou a účinnou reakcí vedení města i společnosti Kultura. Areál se podařilo dát do pořádku a organizaci výstavy to nijak neohrozilo. Bižuterní průmysl potřebuje rychlý restart a výstava je důležitou akcí, kde mohou vystavovatelé představit svoje kolekce svým koncovým zákazníkům. Zveme tedy všechny, kteří mají o tradiční český průmysl zájem – čeká je den plný zážitků,“ dodal předseda představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie Pavel Kopáček.
Připravil Jan Mikulička.

www.krehkakrasa.cz
www.msb-jablonec.cz
www.svsb.cz
https://crystalvalley.cz
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv
for kids