Menu

Jižní Čechy mají jako první v Česku pěší stezku Best of Europe

03. 01. 2020



Stezka údolím Lužnice z Plané nad Lužnicí přes Tábor a Bechyni do Týna nad Vltavou se 4. prosince 2019 dostala na seznam nejlepších pěších stezek Evropy Leading Quality Trails Best of Europe. Projekt stezky realizovala turistická oblast Toulava ve spolupráci s Klubem českých turistů za podpory Jihočeského kraje.

Jde o první stezku v Česku, která se tímto oceněním může pochlubit. Pro zařazení na seznam musí stezka splnit přísná kritéria co se týče povrchů stezky, atraktivit a dostupnosti služeb. Certifikát z rukou prezidenta Evropské asociace turistických klubů Borise Mičiče převzala ředitelka Toulavy Štěpánka Barešová, náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Zdeněk Dvořák a generální sekretář Klubu českých turistů Petr Hrubec za účasti starostů měst Tábor, Bechyně, Planá nad Lužnicí, Týn nad Vltavou, městyse Stádlec, obce Dobronice u Bechyně, zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, Czechtourism, Jihočeské centrály cestovního ruchu a dalších hostů.

Projekt si vyžádal investici 600 tisíc korun, z čehož 480 tisíc tvořila dotace od Jihočeského kraje. „Musím se přiznat, že jsem už na podobné stezce byl v Německu před mnoha lety a říkal jsem si, jak asi bude dlouho trvat, než se dočkáme i v České republice. A podívejte my ji teď otevíráme právě u nás v jižních Čechách. To je něco úžasného. A to obzvlášť v dnešní době, kdy si začínáme uvědomovat, jak blahodárný vliv má kvalitní využití volného času pro naše zdraví. Všem, kteří se na výlet kolem Lužnice vydají, přeji co nejlepší zážitky,“ uvedl náměstek hejtmanky Zdeněk Dvořák.

Pěší trasa, která měří 55 km, je mezi 19 trasami v Evropě na tomto prestižním seznamu. Česko se tak díky Toulavě stalo teprve 10. evropskou zemí, která takovou trasu má. Nejvíce jich je ve Spolkové republice Německo a v Řecké republice.

"Je to vlastně takové turistické UNESCO. Zkušenosti ze zahraničí přitom ukazují, že právě taková nabídka je nástroj, jak nalákat do regionu turisty, kteří v něm zůstanou delší dobu, nepřehlcují zavedená turistická centra, utratí tam peníze a především prodlouží turistickou sezónu na méně exponované jarní a podzimní měsíce," říká produktový manažer Toulavy Jan Sochor.

Stezka údolím Lužnice Toulavou začíná v Plané nad Lužnicí, po modré turistické značce pokračuje po břehu řeky do Sezimova Ústí, odkud jde o červené přes rozhlednu Hýlačka do lesoparku Pintovka a po žluté do Tábora. Tady už se napojuje na historickou Příběnickou stezku, která vznikla již roku 1899 jako jedna z nejstarších turistických stezek v jižních Čechách. Údolím řeky pak pokračuje po červené až do Bechyně, kde probíhá trasou Bechyňské výhledy s vyhlídkami na město a následně opět po červené podél řeky až k Týnu nad Vltavou, kde se Lužnice vlévá do Vltavy.
Zdroj: Jihočeská centrála cestovního ruchu.

www.toulava.cz
www.jiznicechy.cz



Archiv