Menu

Ještěří rarita v Zoo Jihlava

09. 10. 2023

Jihlavská zoo se po nedávném úspěchu v podobě vylíhnutí vzácných aligátorů čínských může pochlubit další vzácností na svět v ní totiž přišla trojčata scinků šalomounských!

„Jelikož u tohoto druhu většinou přichází na svět jedno veliké mládě a někdy dvojčata, jedná se o celosvětovou raritu,“ uvádí Simona Kubičková, vedoucí marketingového oddělení Zoo Jihlava, a hned navazuje: „Scinky šalomounské v naší zoo chováme již od roku 1989 a za tu dobu se zde narodilo třicet osm mláďat. Dvojčata se u nás narodila už několikrát, ale trojčata máme v historii poprvé.“

Scink šalomounský je stromovým druhem, který dokáže velice dobře šplhat díky silným drápům v kombinaci s chápavým ocasem. „Kvůli tomu, že se ocas scinků šalomounských přizpůsobil tomu, aby dokázal být nápomocný při šplhání na stromy, ztratil schopnost autotomie. Na rozdíl od jiných druhů ještěrů, kteří ocas odhazují v případě nebezpečí, ho tak odvrhnout nedokáže,“ vysvětluje Simona Kubičková a pokračuje: „Druh žije v trvalých párech, které tvoří velké rodinné skupiny. Samice po šesti až osmiměsíční březosti zpravidla rodí jedno mládě, které velikostí dosahuje více jak třetiny dospělého jedince.“ Dospělí jedinci se živí výhradně rostlinami, mláďata pak konzumují trus rodičů, aby si vybudovali specifickou střevní mikrofloru, která napomáhá jejich trávení.

Nově rozrostlá rodinka scinků je k vidění v rámci expozice na horním podlaží Tropického pavilonu. Pokud tedy nevíte, co s načatým odpolednem a chcete shlédnout světový unikát, vyrazte do Zoo Jihlava!

Zoologická zahrada Jihlava
je nejnavštěvovanějším turistickým cílem krajského města Jihlava i celého Kraje Vysočina. Její kořeny sahají do 50. let minulého století, kdy v Jihlavě vznikl první zookoutek. Ten se časem rozrostl natolik, že v roce 1982 získal statut zoologické zahrady, která je dnes domovem pro více jak 270 druhů živočichů a přibližně 1500 jedinců. Specializací jihlavské zoo je především chov malých i velkých kočkovitých šelem, plazů a primátů. Pro své návštěvníky připravuje kromě tradičního programu také zpestření v podobě dalších rozmanitých akcí a komentovaných krmení. V roce 2022 dosáhla návštěvnického rekordu, kdy jejími branami prošlo víc jak 350 tisíc návštěvníků.
Připravila Martina Rychetská, foto Daniela Oberreiterová.

https://zoojihlava.cz/



Archiv