Menu

Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram - odložený, rozdělený a přesto plný života

21. 08. 2021

svatahora

Závěrečné srpnové dny nepřinášejí jen konec prázdnin, ale také zahájení druhé, podzimní části festivalu, který do příbramského regionu již 52 let přivádí přední umělce z oblasti klasické hudby. Od 28. srpna do 12. října 2021 jste srdečně zváni na tradiční koncerty i méně tradiční vystoupení.


Festival zahájí koncert našeho předního ansámblu zaměřeného zejména na barokní hudbu – Barocco sempre giovane. Spolu s nimi 28. srpna v bazilice na Svaté Hoře vystoupí varhaník Pavel Svoboda.

Jedinečnou hudební událostí bude vystoupení všech virtuosů rodiny Klánských spolu s Epoque quartetem a Belfiato Quintetem, a to 1. září v Divadle A. Dvořáka Příbram.

8. září uplyne 180 let od narození Antonína Dvořáka a v tento den zazní v Divadle A. Dvořáka Příbram tóny jeho Rusalky v podání Národního divadla Brno. O den později budou oslavy pokračovat v sále Městského úřadu Březnice, kde uslyšíte nejen tóny Dvořákových skladeb, ale také citace z dopisů rodině i přátelům, které přednese sopranistka Martina Kociánová za doprovodu harfistky Kateřiny Englichové.

Třetím dílem skládanky k poctě Antonína Dvořáka bude Benefiční koncert pro vilu Rusalku, spojený s mimořádným otevřením vily pro veřejnost. Nenechte si ujít koncert, který se ponese v duchu rodinného „muzicírování“, protože vedle manželů, virtuosů Terezie Fialové (klavír) a Jiřího Bárty (violoncello), vystoupí jako hosté děti Jiřího Bárty: Josef a Ayla Bártovi.

12. září v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami zazní hlasy laureátů Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech a o dva dny později, 14. září, se odehraje premiéra komponovaného pořadu Antonín Dvořák a jeho vliv na americkou hudbu. Tvůrcem a zároveň průvodce večera je indický dirigent Debashish Chaudhuri.

18. září bude program festivalu lákat na další z Dvořákových milovaných míst. Přední český klarinetista Karel Dohnal se představí publiku spolu se smyčcovým triem České filharmonie na koncertě v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Třebsku. „Koncerty v kostelech jsou jedinečné. Vzniká neopakovatelná atmosféra, kterou cítím stejně já, jako interpret, tak i posluchači. Na koncert v Třebsku se těším o to víc, že je tento kostelík pamětníkem hry samotného Antonína Dvořáka,“ říká Karel Dohnal.

24. září proběhne již pátý ročník Dne s Antonínem Dvořákem. Všichni příznivci se mohou těšit na několik koncertů situovaných do staré Příbrami a více než desítku pořadů pro děti z mateřských i základních škol a gymnázií.

Koncert kvarteta, jehož členů bude pět, tak by mohla vypadat poněkud nevážná pozvánka na koncert Zemlinského kvarteta, který proběhne 25. září v Galerii Františka Drtikola Příbram.

Crossover koncert jako vždy rozezní sál Domu Natura. 27. září posluchače potěší v podání Unique kvartetu celá plejáda skladeb v rozmezí od Humoresky A. Dvořáka přes melodie L. Armstronga, Beatles, A. Piazzolli nebo R. Charlese až po Adele či Metallicu.

Naopak koncert v zrcadlovém sále zámku Dobříš se nese vždy ve znamení klasické noblesy. Pražští komorní sólisté, kteří zde vystoupí 30. září, jsou naším nejdéle působícím smyčcovým orchestrem. V jejich čele stojí náš přední houslový virtuos Jan Mráček.

Slavnostní závěrečný koncert, plánovaný původně jako koncert zahajovací, proběhne v Divadle A. Dvořáka Příbram 12. října. Vystoupí na něm slovenští pěvci Lenka Máčiková Kusendová a Ondrej Šaling v doprovodu Moravské filharmonie Olomouc pod taktovkou Jakuba Kleckera.  „Spievať opäť po dlhšej dobe je výnimočný pocit radosti, vďačnosti a dojatia. Ja to pociťujem, akoby som sa prebúdzala zo zlého sna a o to viac si vychutnávam tú ozajstnú radosť z práce, čo ma napĺňa,“ svěřuje se svými pocity Lenka Máčiková Kusendová.

Užijte si výjimečné kulturní zážitky a přijďte podpořit festival, který má za sebou těžké časy spojené s koronavirovou pandemií. Navzdory všem posunům, změnám termínů a koncertních míst nebo rozdělení na dvě části, má 52. ročník Hudebního festivalu A. Dvořáka Příbram rozhodně co nabídnout.
Připravila Radka Svobodová.

www.hfad.cz
www.facebook.com/hfad



Archiv