Menu

Horní Maxov zve na kostel, roubené chalupy i mokřady

06. 03. 2021

Klidné prostředí, krásná příroda, zdravý čistý vzduch. To vše nabízí jizerskohorská vesnice Horní Maxov na Jablonecku, která je východiskem pro spoustu krásných pěších výletů. Leží dva kilometry od obce Lučany nad Nisou, pod kterou spadá.

„Při procházce Horním Maxovem určitě stojí za vidění kostelík Božského srdce Páně. Jeho zvony zní vesnicí vždy ve 12 a 18 hodin, takže kdo zvolí vhodný čas, určitě se během výletu dočká vyzvánění,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Kostel je v dobrém stavu, posledních oprav se dočkal v roce 2006. Horní Maxov zdobí také krásné roubené chalupy. Nejznámější je bezesporu roubená venkovská usedlost čp.75/48, která je dochovaným příkladem původní jizerskohorské lidové architektury. Díky citlivé rekonstrukci a péči současného majitele je chalupa ve výborné kondici.

V údolí uprostřed Horního Maxova je také přírodní rezervace Malá Strana. Jedná se o rašelinné louky ohraničené silnicí z Horního Maxova do Janova nad Nisou. Jelikož je to nejzachovalejší a nejrozsáhlejší komplex mokřadních luk na obvodu Jizerských hor, byla zde v roce 1994 vyhlášena přírodní rezervace.

Na Malé Straně je evidováno na 280 druhů vyšších rostlin, z nichž řada je velmi vzácných či ohrožených. Pouze na tomto místě v Jizerských horách se vyskytuje několik exemplářů všivce bahenního. K dosti hojným druhům zde patří tuzemské orchideje - prstnatec májový a prstnatec Fuchsův, vzácná je naopak pětiprstka žežulník nebo vemeník zelenavý. Na suchých místech roste též léčivá, žlutě kvetoucí prha arnika. Malý rybník v této rezervaci je domovem obojživelníků, jako například čolka horského, skokana velkého a ropuchy obecné.
Připravil Jan Mikulička.
 
www.kraj-lbc.cz
www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
www.instagram.com/libereckykraj/

 



Archiv