Menu

Hlavní sezóna v Průhonickém parku začíná

22. 04. 2022

Magnólie jsou v plném květu a to znamená, že hlavní návštěvnická sezóna Průhonického parku začíná. Tisíce rododendronů park svými barvami teprve zaplaví, ale návštěvníci se už nyní mohou těšit z jarních květů Alpina i prvních výsledků prací obnovy parku. V souvislosti s 60. výročím založení Botanického ústavu AV ČR, který Průhonický park spravuje, se veřejnost letos navíc dočká rozšířeného programu akcí.  

Již tuto sobotu čeká návštěvníky jubilejní 10. ročník Jarního běhu Průhonickým parkem. Malí i velcí sportovci si budou moci změřit své síly na třech různých parkových tratích, novinkou bude biatlonová střelnice a chybět nebude ani závěrečné opékání buřtů.

5. června se budou konat tradiční vědecké dílny Botanického ústavu. „Vědecké dílny v parku jsou každý rok jedinečnou příležitostí, kdy se mohou návštěvníci seznámit s našimi výzkumy a vědci. Tento rok, protože si připomínáme 60 let existence Botanického ústavu, je věk ústředním tématem akce. Dozvíte se o krátkověkosti a dlouhověkosti rostlin i o tom, jak stanovíme věk u bylin, dřevin i lesních porostů,“ říká Jan Wild, ředitel Botanického ústavu AV ČR a dodává: „Průhonický park je jedinečným místem, kde se setkává poznávání fascinujícího světa rostlin s uměleckým uchopením přírody. V našem programu tedy nechybí i část pro milovníky umění – divadelní představení a výstavy umění, na které jste všichni srdečně zváni.“

Květen a červen bude také ve znamení komentovaných prohlídek po sbírkách pivoněk a kosatců Průhonické botanické zahrady, proběhne Víkend otevřených zahrad a poprvé i Noc kostelů, kdy se veřejnost bude moci podívat do běžně nepřístupných částí zámku, parku a kostela. Před letními prázdninami ožije Malé nádvoří zámku divadelními představeními, po celý rok probíhají v průhonickém zámku koncerty vážné hudby.

Obnova parku
Průhonický park prochází od prosince 2021 rozsáhlou obnovou, která znamená oživení stávajících kompozic, odstranění či ošetření starých a nemocných dřevin, obnovu cest, drobných historických staveb a výsadbu tisíců nových rostlin.

„Během zimního období, kdy byly rostliny ve vegetačním klidu, jsme zvládli odstranit stromy, které byly přestárlé, nemocné či jinak narušené nebo rizikové. Zároveň pokračujeme i v ošetřování korun stromů. Jsme rádi, že tuto sezónu začínáme v ještě bezpečnějším prostředí pro návštěvníky,“ říká Jiří Šmída, vedoucí Správy Průhonického parku Botanického ústavu AV ČR.

V jarním období probíhá v rámci projektu také výsadba stovky nových solitérních stromů v I. části parku, vysazuje se nová kaštanová alej u botanické zahrady, upravuje se okolí u objektu Welzovna a jsou připraveny plochy pro výsadbu tisíců lesnických sazenic, kterými se obnoví části plášťových i vnitřních porostů. Zároveň pokračuje rekonstrukce drobných historických staveb v parku.

„Rozvoj parku ovšem nespočívá pouze v obnově porostů a stavebních objektů, ale i vylepšení služeb. Spustili jsme např. nový informační systém pro návštěvníky, kdy se mohou pomocí SMS nechat informovat o novinkách v parku. Letošní sezónu si mohou návštěvníci také více užít s naším novým průvodcem po listnatých stromech parku, který jsme právě vydali,“ uzavírá Jiří Šmída.
Připravila Miroslava Dvořáková.

www.pruhonickypark.cz
www.ibot.cas.cz



Archiv