Menu

GASK – Zahajujeme podzimní sezónu

18. 09. 2019

Zemitě je název výstavy malířky Petry Malinové, která v rámci tvorby experimentuje s přírodními materiály (jíl, popel, pigment, traviny, byliny, liány aj.). Ty pak integruje do svých pláten a tvoří tak proměnlivé struktury v prostoru. Každý obraz Petry Malinové je samostatnou cestou za poznáním podstaty sebe sama i energie krajiny propojené s universem. Vernisáž se uskuteční v prostoru Café Fatal v 15 hodin. K poslechu při procházení mezi obrazy zahraje na flétnu jazzové variace na krajinu Tereza Doležalová.



Do světa skla uvede v 15. 30 výstava Velký Třesk. Projectroom a Experimentální prostor představí tvorbu ATELIÉRu SKLA PETRA STANICKÉHO A JENSE PFEIFERA (Amsterdam). Studenti a absolventi obou ateliérů zkoumají hranice a možnosti skla a využívají ho jako materiál pro post-konceptuální uchopení aktuálních témat v současném umění, která vyjadřují prostřednictvím objektů, kreseb, situací, ale i nových médií a performancí. 

Téma pomíjivosti a fascinace lidského prahnutí po věcech je stěžejní téma výstavy Ivany Zochové s názvem HPONI (Homeopatická moc narcistické identity). Produkty běžné denní potřeby vytváří  z přírodních materiálů, tudíž plně rozložitelné. Ve Whiteboxu představí svůj projekt, v němž se z pozice umělkyně zabývá fashion designem.

„Každej příběh se pokusí sám sebe zopakovat v nekonečný spirále závrati. Světy se roděj a umíraj ve fraktálech kapradin“, píše Jakub Kӧnig, autor knihy Zvíře jménem Podzim. Jeho niterné ilustrace se vyznačují specifickou  technikou, spočívající ve vrstvení barev, inkoustu a materiálu a zároveň ve vrstvení myšlenek a pocitů. Výstava Zvíře jménem Podzim doprovázená zvukovou site-specific instalací, vypráví ponurý detektivní příběh, odehrávající se v nedalekém Kolíně. Zahájení výstavy v prostoru Galerie V, je naplánováno na 17. hodinu.

Na vernisáž naváže performance, během které se Jakub Kӧnig představí  také jako hudebník. Spolu s dalšími členy své kapely, ne náhodou nazvané Zvíře jménem Podzim, provede přítomné  galerií, aby v barokním refektáři v živém koncertu poprvé slavnostně představil nové album Září.  „V užší sestavě zahrajeme několik písniček z desky,“ prozradil Jakub Kӧnig.  Vyvrcholením podzimního „otvíráku“ bude zapálení venkovní dřevěné instalace na nádvoří galerie. „Během poslechu celého alba rituálně spálíme zvíře,“  dodává Jakub Kӧnig.   

Do podzimní části vstupuje Galerie Středočeského kraje s novou koncepcí programu Přítel GASK. „Program výhodného členství Přítel GASK přináší milovníkům výtvarného umění benefity ve čtyřech kategoriích,“ uvádí k novince ředitelka Jana Šorfová.  Jsou to nejen volné vstupy na výstavy, ale nově také na další kulturní akce pořádané galerií, nebo zvýhodněné vstupné pro celé rodiny.
Připravila Petra Bartušková.

www.kr-stredocesky.cz 
www.gask.cz

  



Archiv