Menu

GASK Kutná Hora vystaví Kutnohorskou iluminaci a zahájí 4 nové výstavy

12. 06. 2022

Po dlouhých třech letech vystaví GASK originál Kutnohorské iluminace, a to ve dnech 18. a 19. června 2022. Toto významné dílo středověké výtvarné kultury zachycuje dobývání a zpracování stříbra v Kutné Hoře. Vzácnost a křehkost Kutnohorské iluminace omezuje dobu jejího vystavení na pouhé dva dny v roce. GASK proto nechal zhotovit uměleckou kopii – faksimile Kutnohorské iluminace v Ateliéru Kostlán. Tu si návštěvníci budou moci prohlédnout v prostoru Silverbox v GASK od 19. 6. do 2. 10. 2022. Součástí slavnostního programu doprovázejícího její představení veřejnosti dne 18. 6. od 14:00 bude i přednáška historičky umění a přední specialistky na knižní malbu středověku PhDr. Milady Studničkové o tomto unikátním díle.  Podrobnosti najdete ZDE.

V sobotu 18. června budou v galerii GASK vedle prezentace Kutnohorské iluminace zahájeny i 4 nové výstavy
V 15:00 proběhne vernisáž výstavy MEZIZEM Otto Plachta. Tvorba i osobní život tohoto malíře se odvíjejí na cestách mezi Čechami a jeho druhým domovem, který si vybudoval v Peru, na břehu jezera Yarinacocha. Maluje výjevy, v nichž se – stejně jako v životě indiánů – zcela přirozeně prolíná realita s mýtem a vizí. V prostředí, kde tyto složky existují neodděleně a jsou prožívány zároveň a stejně reálně, jsou jeho obrazy pokusem zachytit podstatu této „nevšední všednosti“.  Výstava potrvá do 9. října 2022.

V 16:00 zahájí výstava PINK BRÝLE Ondřeje Viceny. Výstava s názvem PINK BRÝLE, ve které autor představí model růžových brýlí, reflektuje Labyrint světa a ráj srdce, jeden ze skvostů barokní literatury, ve kterém Jan Amos Komenský jako první použil právě tento termín. Site-specific instalace Pink Brýle navazuje na předchozí kurátorský koncept Brejle a Okuliare, věnovaný tradici československého brýlového návrhářství v mezinárodním kontextu, jenž byl oceněn na Designbloku 2021 cenou za Mimořádný počin. Výstava potrvá do 9. října 2022.

Následovat bude vernisáž výstavy ULTIMA CULPA Kamily B. Richter, která přináší pečlivě vybraný průřez uměleckou tvorbou malířky a multimediální umělkyně od roku 2007 až po současnost. Tematicky Ultima Culpa jakožto metafyzická chyba přeneseně odkazuje k prvotnímu hříchu, kdy lidé pojedli ze stromu poznání a projevili tak svobodnou vůli a bohorovnost, která způsobila jejich dědičnou smrtelnost a opakované chybování při poznávání. Výstava potrvá do 9. října 2022.

V 17:00 bude zahajovat výstava FÉNIX Svatopluka Klimeše, který ve své tvorbě využívá již od šedesátých let práci s ohněm. Živel ohně a malba popelem mu umožňují výtvarně i metaforicky tematizovat otázku pomíjivosti a současně zanechávání stop a jejich mapování v paměti místa i dějin civilizace. Archetyp bájného ptáka Fénixe, který hyne spálením sebe samého a opět se z popela rodí, použil autor jako metaforu pro nadějnou vizi dnešního ohroženého světa. Těšit se můžete na autorovu performance s ohněm, která bude součástí vernisáže.  Výstava potrvá do 23. října 2022.

Víte, co znamená MINJAN? Jde o dvojici výstav v GASK a arto.to galerii v Uhelném mlýně, a sice fotografií belgického fotografa Dana Zollmanna, zachycujících život největší evropské ortodoxní židovské komunity v Antverpách.

Další doprovodný program naší galerie najdete ZDE.
Připravila Jana Šofrová.

www.gask.cz
www.facebook.com/galerie.GASK/
www.instagram.com/gask_kutnahora/?hl=cs
www.youtube.com/channel/UCerwr-l4IpwqB2ChDVSz79Q?reload=9&view_as=subscriber



Archiv