Menu

Do lipenských stop se chystají první běžkaři

10. 12. 2022

O tomto víkendu vyjedou do lyžařských stop první běžkaři. Rolba upravuje stopy ve Frymburku a v areálu na Pasečné nedaleko Přední Výtoně. Ve Frymburku se o stopy stará zdejší sportovní klub Atletiko, na Pasečné spolumajitelka penzionu Dobík Kamila Sušanková. 

Ani v jedné z lipenských destinací nejsou podmínky ideální, odpovídají začátku sezóny a do stopy se vydají především první nedočkavci.

„Ve středu odpoledne proběhla první úprava stop na oblíbených Frymburských loukách v délce
17 kilometrů. Jedná se o umačkání prvního sněhu a urovnání povrchu před očekávaným víkendovým sněžením. Proto na mnoha místech vykukuje ze sněhu tráva či hlína, najdou se však i pěkná místa. Pro náruživé nedočkavce s horšími běžkami „kameňačkami“ vítaná možnost pro první sklouznutí. Další úprava proběhne patrně během víkendového sněžení,“
shrnuje Martin Řezáč z frymburského klubu Atletiko. aktuální info na webu: http://www.bilastopafrymburk.cz.

Pro víkendové hosty vyjeli dnes ráno prvně upravit i majitelé penzionu Dobík na Pasečné nedaleko Přední Výtoně. „Terény, značení a parkoviště jsou pro letošní sezónu připravené. Aktuálně u nás leží asi 20 centimetrů sněhu. Čekali jsme, až teploty klesnou a sníh nám promrzne, aby byl základ pevný pro další očekávaný sněhový přírůstek tento víkend. Upravujeme louky a trasu směrem do Rakouska, pokud vše půjde dobře, připraveno by mělo být kolem 20 kilometrů tratí,“ uvádí provozovatelka areálu Běžky Pasečná Kamila Sušanková. Veškeré informace najdete na www.bezkypasecna.cz, kde je i odkaz na aktuální stav tratí Lipensko | Bílá stopa (bilastopa.cz).

Víkendová předpověď, kdy teploty klesnou hluboko pod bod mrazu, nahrává provozovatelům zimních areálů. „Přírodní sněhová nadílka dala skvělý základ a přiblížila tak otevření areálu. Meteorology slibované mrazy v nadcházejících dnech nám umožní další zasněžování, ale přesné datum zahájení zimní sezóny ještě není stanoveno,“ uvádí Olga Kneiflová, tisková mluvčí společnosti Lipnoservis, která provozuje lyžařský areál v Lipně nad Vltavou.

Lyžařský areál Park Frymburk otevírá každoročně své brány
27. prosince hned po vánočních svátcích. „Přípravy běží naplno již od podzimu, musíme stihnout veškeré údržby, povinné revize nebo školení zaměstnanců. Samozřejmě musíme mít připravená a rozmístěná sněžná děla, kterých máme tento rok 11 kusů včetně jednoho speciálního pro bobovací kopec,“ uvádí provozní ředitel areálu Michal Černocký. Jedná se o malý rodinný areál pro začínající lyžaře či snowboardisty všech věkových kategorií. Jsou zde dva vleky v délce 650 metrů s nezapomenutelným výhledem na Frymburk a jezero Lipno. 
Připravil Pavel Pechoušek.

www.bilastopafrymburk.cz
www.bezkypasecna.cz
www.sumava-lipno.eu
http://tslipenska.cz/
www.lipensko.cz
www.facebook.com/lipensko/
    



Archiv