Menu

Dajte vajíčko malované

24. 03. 2021

zlakt_velionoce_a4

Z důvodů přetrvávajících vládních opatření souvisejících s pandemií koronaviru se nemůže uskutečnit třídenní program Velikonoce na Valašsku, který každoročně přiláká do Valašského muzea v přírodě tisíce návštěvníků.


„V této složité době se snažíme našim příznivcům přenést kousek muzea do jejich domova. V předešlém období jsme se setkali s velkým zájmem veřejnosti po poznání zvyků a tradic. Proto jsme se rozhodli pokračovat v našich online aktivitách a připravili jsme nový cyklus s názvem Dajte vajíčko malované, který bude probíhat na webových stránkách a sociálních sítích muzea od 24. března do 7. dubna 2021. Zajímavou formou videí či archivních fotografií si připomeneme vybrané okamžiky velikonočního období a osvětlíme známé i pozapomenuté zvyklosti, které se k této době váží. Chybět nebudou tradiční recepty a zajímavé návody,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.

Čtenáře seznámíme s vybranými okamžiky ze života našich předků spojenými s velikonočním obdobím. Představíme, jak se prožívali přípravy na Velikonoce v chalupách, proč jsou Velikonoce nejvýznamnějším křesťanským svátkem a jak se to projevilo v lidové kultuře. Odpovíme také na otázky, jak to bylo s půstem a co se jedlo, proč se nesmí o Velkém pátku pracovat s hlínou, jakou moc má voda, a také proč je třeba o šmigrustu děvčicu pořádně vyšvihat a jaké za to ogar dostal vajíčko.

Velikonoční seriál naleznou zájemci na www.nmvp.cz/velikonoce.
Připravila Pavlína Polášková.  

www.vmp.cz
www.facebook.com/VMPRoznov



Archiv