Menu

Čtyři výstavy v Galerii Středočeského kraje

03. 02. 2022

Nechte se (s)vést uměním!
GASK – Galerie Středočeského kraje sídlí v jezuitské koleji v Kutné Hoře. Je institucí zaměřenou svou sbírkou i výstavním programem na výtvarné umění 20. a 21. století.

Galerie Středočeského kraje otevírá 20. února pro veřejnost čtyři nové výstavy. V Gallery Point se představí malířka Zdena Šafka s cyklem obrazů Variace na lesní strunu, inspirovaným zázračnou podstatou světa. V Projectroom budou ke zhlédnutí velkoformátové kresby a malby mladé talentované umělkyně Julie Kopové s názvem Hybrid Landscapes. Designér a přední český sklářský výtvarník Jaroslav Bejvl uvede ve Whitebox instalaci … za Karlínským viaduktem. A v neposlední řadě představí Richard Loskot spolu s Vítězslavem Plavcem novomediální instalaci Pohled do prázdnoty, zhotovenou přímo na míru barokním lázním a sklepení GASK. Všechny výstavy budou moci návštěvníci zhlédnout do 29. května. Vernisáže se budou konat 19. února od 16 hodin v GASK.

Variace na lesní strunu – tak se jmenuje výstava Zdeny Šafky, která vystudovala textilní výtvarnictví na pražské VŠUP a postupně se ve své tvorbě věnovala textilnímu a kostýmnímu výtvarnictví, oděvnímu návrhářství, restaurování gobelínů a pedagogické činnosti. Od roku 2005 se věnuje volné tvorbě, především malbě. Cyklus obrazů, který Zdena Šafka představí v GASK, čerpá inspiraci z přírody v okolí jejího domu a ateliéru. Skromné přírodniny (např. kapradí, pampeliška) vytvářejí šablony pro přízračné koloristické reflexe, blížící se hudební senzibilitě. Tuto výstavu budou moci návštěvníci zhlédnout v prostoru Gallery Point do 29. května 2022.

Galerie Středočeského kraje otvírá výstavu čerstvé absolventky Ateliéru malby na pražské Akademii výtvarných umění Julie Kopové s názvem Hybrid Landscapes. Umělkyně návštěvníkům představí své abstraktní malby a velkoformátové kresby, které jsou založené na specifické barevnosti a zkoumání pohybu. Dynamické křivky, často inspirované hudbou, představují autentickou cestu k vyjádření myšlenek a emocí. Julie Kopová tak návštěvníky přesvědčí o stálé aktuálnosti klasického média.

Ve výstavním prostoru Whitebox představí designér a přední český sklářský výtvarník Jaroslav Bejvl jedinečnou instalaci nazvanou …za Karlínským viaduktem, která návštěvníky pozve do magické krajiny zářícího horizontu, nad nímž zvolna plují fantomy balónů jako tiché vzpomínky na dětství. Expozici bude možné navštívit do 29. května.

V prostorách GASK se chystá od 20. února vystavovat Richard Loskot, absolvent Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. Jeho sofistikovaná tvorba na pomezí výzkumu a experimentu vychází z propojování architektury, sochařství a nových technologií. Site-specific instalace Pohled do prázdnoty pro barokní lázně a sklepení GASK bude – pro autora příznačně – využívat fyzikálních a optických vlastností materiálů, principu zpětného zrcadla, pohybu vody a odrazu světla. Na celém projektu se autorsky i realizačně podílí také Vítězslav Plavec, student Loskotova ateliéru na liberecké univerzitě.
Připravila Alena Sedláčková.

www.gask.cz

www.facebook.com/galerie.GASK/
www.instagram.com/gask_kutnahora/?hl=cs
www.youtube.com/channel/UCerwr-l4IpwqB2ChDVSz79Q?reload=9&view_as=subscriber



Archiv