Menu

Chudobínská borovice Evropským stromem roku

18. 03. 2020

chudobnsk_borovice

Chudobínská borovice získala 47 226 hlasů a vyhrála desátý ročník soutěže Evropský strom roku. Na druhém místě se umístil jinan z Daruvaru (Chorvatsko) s 28 060 hlasy, třetí je Osamělý topol (Rusko) s 27 411 hlasy.

Čtvrtý skončil Čarodějný strom (Holandsko), pátý Starobylá jedle – Strážce Cibinu (Rumunsko), šestý kaštan z Valesu (Portugalsko), sedmý Allertonský dub (Velká Británie), osmý Strom svobody v Kaposváru (Maďarsko), devátý Trojnohý španělský dub (Španělsko), desátý Vzácný jeřáb oskeruše (Slovensko), jedenáctý Starobylý buk ze Saint-Jammes (Francie), dvanáctý bez černý (Polsko), třináctý Čarodějný tis (Irsko), čtrnáctý Ctihodný dub ve vesnici Novo Selo (Bulharsko), patnáctý Strom svobody (Belgie) a šestnáctý dub Vallonea z Tricase (Itálie).

Chudobínská borovice roste na skalnatém výběžku levého břehu Vírské přehrady. Nese jméno  po zatopené obci Chudobín, která byla obětována ve prospěch výstavby vodní nádrže. Podle pověsti tradované mezi obyvateli zaniklé vesnice hraje u borovice za noci čert na housle. To místní nejspíš poslouchali silné větry vanoucí svrateckým údolím. Borovice je nejen významným orientačním bodem, ale i působivým důkazem vysoké odolnosti vůči rozmarům klimatu i působení člověka.

Mikroregion Bystřicko, který byl jedním z navrhovatelů borovice do soutěže, rozhodl pro unikátní krok, že za každý hlas, který jejich favoritka získá, vysadí jeden strom.

„Díky rozhodnutí přihlásit Chudobínskou borovici do ankety, kterým jsme podpořili myšlenku Milana Peňáze, se náš mikroregion stal hrdým účastníkem celoevropského klání šestnácti nejkrásnějších stromů Starého kontinentu. Často dostáváme otázku, k čemu je to dobré. Z toho důvodu jsme se rozhodli dát účasti Chudobínské borovice v anketě hlubší smysl. Mikroregion Bystřicko přijal usnesení, že zajistí dobrovolnickou výsadbu stejného počtu stromů, kolik hlasů borovice v anketě Evropský strom roku obdrží. Jsme přesvědčeni, že na tuto výzvu uslyší všichni její obdivovatelé, a že nám pomohou náš závazek naplnit,“ prohlásil v průběhu hlasování starosta Víru Ladislav Stalmach.







www.treeoftheyear.org

www.regionbystricko.cz

www.nadacepartnerstvi.cz
www.korunavysociny.cz



Archiv
for kids