Menu

Češi grilování milují, jde nejen o dobré jídlo, ale i kreativní zábavu

09. 08. 2023

Z grilování se stal relax i um velkého množství Čechů. Jaká masa nejčastěji grilujeme? A čím je dotváříme k dokonalosti? Na to vše odpovídají zkušenosti šestnácti hypermarketů Globus. Grilovací sezóna je podle nich každoročně silným impulsem k nákupům osvědčených dobrot, ale
i ke zkoušení nových variací.


Podle Globusu si lidé grilování ani letos neupírají. Nejčastěji je to maso, které vévodí těmto tematickým nákupům. V celkovém žebříčku vede maso kuřecí a vepřová krkovice. V létě jsou také velmi oblíbené steaky připravené přímo na gril, různé druhy klobásek či špekáčky. To vše z řeznické výroby hypermarketů Globus.

Baví sestavovat si hamburger
Podle šestnácti řeznictví Globus stále roste zájem o hovězí hamburgery. „Hamburgery jsou fenoménem současné doby. O maso, pečivo i další suroviny na hamburgery je rok od roku větší zájem. Zábavou je pro lidi nejen jejich konzumace, ale i příprava. V řeznictvích proto máme mleté maso na hamburgery již vyformované a okořeněné bylinkami a k nim v pekařstvích pečeme dva druhy hamburgerových bulek,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus. Světlá hamburgerová bulka je vhodná ke všem druhům masa a uzenin, druhá je tmavá, která obsahuje více zrnnou směs lnu, slunečnice a pšeničných otrub, které se hodí jak k masům, tak i ke grilované zelenině nebo sýrům.


Kuřecí, krkovice a hovězí hamburger

Na pultech nechybí ani klobásky v různých variantách. V nabídce Globusu jsou jak čerstvá přírodní masa, tak i marinovaná a připravená rovnou na gril. „Tím, že nabízíme již přepravené maso na gril, jsme oslovili zákazníky, kteří nemají moc času na přípravu pokrmů, ale grilování je baví. Stejně zajímavé jsou pro zákazníky další již předpřipravená, marinovaná masa. Naše polotovary výhradně z čerstvého masa vhodně doplněné velmi kvalitním kořením a švýcarskými marinádami, se v létě dostávají do centra pozornosti. Letos zaujaly zákazníky také novinky, jako je klobása s čočkou či švédská klobása s kroupami,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí Globus.  

Nejoblíbenější TOP 5 mas na gril dle řeznictví hypermarketů Globus:
1.    vepřová krkovice
2.    hamburgery
3.    hovězí steaky
4.    vepřové plece s kostí
5.    grilovací kotlety

Co na to maso dáme? A co když maso rádi nemáme?
Grilovací sezóna s sebou nese zájem o grilovací směsi, chilli
a o mlýnky na koření. A díky tomu, že grilování stále nabývá na popularitě, je grilovací koření nejoblíbenější směsí koření vůbec. Vedle toho jsou populární jednodruhová koření. U toho převažuje zájem o klasické druhy jako jsou pepř, paprika, kmín, ale roste také zájem o méně tradiční koření. Jde například o růžový pepř a uzenou papriku. To vše v létě lidé používají i ke grilování. V kategorii mlýnků a kořenek je dlouhodobě nejoblíbenější čtyřbarevný pepř. Poptávka je po uzavíratelných baleních koření kvůli zachování čerstvosti, vůně a chuti po delší dobu. Globus letos nově na sezónu grilování připravil pro zákazníky speciální sezónní regál jako inspiraci. Regál je plný koření, grilovacích omáček, doplňků ke grilování od velkých značek, ale obsahuje i netradiční novinky. „Zákazníci doplňují koření tatarskými a barbecue omáčkami, různými druhy čerstvé zeleniny, bylinek, sýrů na gril. V sekci Zdravý svět pak pořizují zákazníci na gril veganské alternativy sýrů, tofu, nebo alternativy masa Vegi Steak. K tomu je populární fermentovaná a nakládaná zelenina,“ řekla Aneta Turnovská.
Připravila Lucie Kovandová.

www.globus.cz
www.facebook.com/GlobusCesko



Nepřehlédněte


Z domova

Zpěvná Šumava – víkend plný hudby v Kašperských Horách

První ročník akce Zpěvná Šumava, která se koná 20. – 22. dubna v malebných Kašperských Horách, nabídne mimořádný hudební zážitek: Čtyři pěvecké sbory ve...

09. 04. 2018

číst dál


Z domova Rozhovory

Přežije cestovní ruch kompetenční lobotomii?

Nechceme, aby v blízké budoucnosti turisté jezdili pouze do Prahy a Českého Krumlova. Zhodnocovat obrovský potenciál cestovního ruchu regionů Čech, Moravy a Slezska,...

26. 08. 2019

číst dál


Archiv