Menu

Čedok dosáhl v roce 2022 nejvyššího zisku od roku 1989

30. 03. 2023

Cestování zažívá boom jako před pandemií, alespoň to potvrzují data prodejních a hospodářských výsledků za rok 2022 i zájem o first minute zájezdy na letošní sezónu. Čedok, který je nejstarší a jednou z největších tuzemských cestovních kanceláří, dosáhl za předchozí rok nejvyššího zisku od roku 1989. Další novinky chystá management na letní sezónu, včetně zahájení prvních letů z Českých Budějovic, otevření báze v Brně i návratu na Slovensko. Expanzi připravuje Čedok také na následující zimu. Od podzimu plánuje využívat letadlo Boeing 787 Dreamliner a létat přímo z Prahy už do šesti exotických destinací, poprvé do Mombasy v Keni a do Colomba na Srí Lance. Exotika čeká i na Slováky z Bratislavy.

edok_infografika_2022


Tržby Čedoku výrazně překonaly prodeje uplynulých let a EBITDA* společnosti se loni přiblížila 72 milionům korun. Obrat cestovní kanceláře tak dosáhl za rok 2022 skoro 5 miliard korun. Na dovolenou se s Čedokem loni vypravilo přes 270 tisíc klientů, jde tedy o nárůst o 111 % v porovnání s rokem 2021. Celkem 72 % turistů letělo z Prahy, 12 % z Brna, 9 % z Ostravy a po 2 % cestovali Češi z Pardubic nebo Karlových Varů. Nejoblíbenější zemí bylo loni Turecko, následované Řeckem, Egyptem či Španělskem. Do TOP 10 destinací se dostaly i exotické cíle jako Zanzibar, Dominikánská republika i Madagaskar.


„Rok 2022 byl v Čedoku jednoznačně nejúspěšnější v novodobé historii. V loňském roce jsme vykázali díky rekordní sezóně nejvyšší provozní zisk, naše EBITDA* pokořila téměř 72 milionů korun a tržby skoro 5 miliard korun. Díky dynamické a neotřelé strategii se nám v mnoha ohledech podařilo v cestovním ruchu nastavit trendy, znovu získat zásadní postavení na celém trhu a docílit dokonce nejlepších výsledků od revoluce. Naším klíčem je široké portfolio zájezdů, od jedinečného projektu přímých dálkových letů z Prahy a otevírání nových destinací, expanze na regionálních letištích, až po synergie skupiny ITAKA, do které patříme od roku 2016,“
okomentoval výsledky Tomáš Kosař, finanční ředitel a člen představenstva Čedoku.

edok_mapa_destinac_praha_zima_2324

„Abychom mohli navázat na loňské výsledky a přilákat letos další klienty, otevřeme nové destinace jak letos v létě, tak i na zimu. Největší novinkou, na které teď pracujeme, bude expanze exotických destinací z Prahy i z Bratislavy. Chystáme také přímé charterové lety z pražského letiště do tureckého lyžařského střediska Kayseri,“ představil plány na následující zimní sezónu generální ředitel Čedoku Stanislav Zeman.

Exotické destinace se už po dvou sezónách zapsaly do hlavní nabídky Čedoku. Poptávka po pohodlném přímém spojení, službách na palubě, ale také po méně obvyklých destinacích u Čechů roste. Proto plánuje cestovní kancelář během zimy létat z Prahy po celou zimu do oblíbené Dominikánské republiky, na africký Zanzibar, do thajského Krabi a poprvé také do Colomba na Srí Lance, která se opět otevírá turismu. Cestovat se bude také část sezóny znovu na Madagaskar, který vystřídá na začátku roku 2024 další nová destinace – Mombasa v Keni, proslavená svým safari. Z Bratislavy se proletí Slováci v zimě rovněž na Srí Lanku a Zanzibar.

„Velmi vítáme další rozšíření exotických dálkových destinací, které obohatí nabídku přímých spojení charterovými lety z Letiště Václava Havla Praha. Jsme přesvědčeni, že nové přímé lety do Mombasy a Colomba budou stejně úspěšné jako ostatní dálkové charterové destinace, které byly již v nabídce v poslední zimní sezóně. Oceňujeme spolupráci s Čedokem a leteckou společností LOT Polish Airlines na zvyšování komfortu pro cestující při jejich cestách na dovolenou a na posílení segmentu výjezdového cestovního ruchu. Ten i nadále významnou měrou přispívá k obnově provozu na letišti v postcovidovém období a k rozvoji sítě leteckých spojení,“ dodal Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Vývoj EBITDA* a dalších ukazatelů Čedoku v jednotlivých letech:

Rok

Tržby (v tis. Kč)

EBITDA* (v tis. Kč)

Počet zaměstnanců

Počet externích delegátů, průvodců a animátorů

2020

552 769

-131 743

221

76

2021

1 988 903

30 694

180

125

2022**

4 864 476

71 722

211

239

*EBITDA = Hrubý provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů

**Uzavřené výsledky za rok 2022 před auditem

edok_mapa_destinac_bratislava_zima_2324

 
Plánovaná nabídka exotiky Čedoku pro zimní sezónu 2023/2024:

Destinace:

Země:

Odletové letiště:

Dopravce:

Colombo

Srí Lanka

Praha

LOT Polish Airlines

Krabi   

Thajsko

Praha

LOT Polish Airlines

Mombasa

Keňa   

Praha

LOT Polish Airlines

Muscat

Omán

Praha

Smartwings

Nosy Be

Madagaskar

Praha

LOT Polish Airlines

Punta Cana

Dominikánská republika

Praha

LOT Polish Airlines

Zanzibar

Tanzanie

Praha

LOT Polish Airlines

Colombo

Srí Lanka

Bratislava

Smartwings

Zanzibar

Tanzanie

Bratislava

Smartwings

Připravila Kateřina Pavlíková.

www.cedok.cz
https://twitter.com/CKCEDOK



Archiv