Menu

Budoucí kuchaři z Přímky opět inspirují, tentokrát velikonočním menu

25. 03. 2021

Paštika z husích jater s brusinkami a opečenou bagetkou, špenátová polévka se zastřeným vejcem, filet z platýze s nádivkou s medvědím česnekem, jehněčí kotletky se šťouchanými brambory a jarní cibulkou, velikonoční minimazance a Jidáše, ostružinový cheesecake.

Kateřina Kristiánová a Petr Kubiš, žáci 2. ročníku oboru Kuchař-číšník SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o., opět ukázali, že mají skvěle našlápnuto! V jejich letošní školní kariéře je to již 4. menu, jež bylo plně v jejich režii. Po vánočním, valentýnském a „senátorském“, se tentokrát nechali inspirovat Velikonocemi.

„Od návštěvy pana senátora, pro kterého jsme připravovali menu naposled, uběhl měsíc, během něhož už jsme s Katkou netrpělivě vyhlíželi blížící se svátky jara. Těšili jsme se, že zase budeme moct předvést, co v nás je. Velikonoční menu a velikonoční tabule, zase nová výzva! Za tuto příležitost jsem velmi rád. Čerpat zkušenosti od našich mistrových přímo v kuchyni, to se nedá ničím nahradit. Praxe je prostě praxe,“ svěřil se Petr.

„S Petrem se mi pracuje opravdu skvěle, děkuji našim vyučujícím, velmi si ceníme toho, že můžeme v rámci odborných konzultací naše plány realizovat. Vyzkoušela jsem si zase něco nového, a protože nás příští rok čekají závěrečné zkoušky, určitě se mi budou nabyté zkušenosti hodit,“ doplnila Katka.

„Stačí je jen naťuknout a oba se hned, jak se říká, chytnou! Mají skvělé nápady, podle Katky tedy prý hlavně Petr, ale to si nemyslím, naopak, výborně se doplňují. Jsou prostě skvěle sehraný tým! Samozřejmě potřebují naše rady, ale my je opravdu jen koordinujeme a směrujeme tím správným směrem,“ ohodnotila dvojici nadějných kuchařů Mgr. Michaela Bednaříková, učitelka odborných předmětů.

Zaujalo vás menu? Víte, proč jsou Velikonoce někdy v březnu a někdy v dubnu? A jakou souvislost mají velikonoční symboly či tradice jako jsou beránek, kříž, vajíčko, kočičky, křen, mléko s medem, hrkání, pletení pomlázky, hodování či koleda? Inspirovali vás naši žáci?
Připravila Ludmila Karpíšková.

www.sousoszn.cz



Archiv