Menu

Brusle, běžky, ale také zámek a vyhlídka. Máchův kraj potěší i v zimě

15. 12. 2022

Především coby letovisko je známá turistická oblast Máchův kraj. Létem tu však kulturní a turistický ruch nekončí.  Na své si tu přijdou děti i dospělí, a to milovníci historie, sportovci i turisté, kteří se rádi kochají výhledy.

Zimní Máchovo jezero láká každoročně nejen spousty bruslařů, běžkařů, ale i jachtařů, kteří na speciálně upravených plachetnicích, takzvaných eiskách, plachtí po zamrzlém jezeře. Nabízí se také okružní jízda na bruslích kolem jezera. Vodní plocha je více než dva kilometry dlouhá a díky členitým břehům je její obvod asi sedm kilometrů, což nabízí dostatečný prostor na všechny možné i nemožné piruety a otočky. Nutné je zdůraznit, že na zamrzlou vodní plochu by se člověk nikdy neměl vydávat sám, přičemž tloušťka ledu by měla být ideálně mezi 18 až 25 centimetry.

„Zatím to nevypadá na velké mrazy, takže je opatrnost na místě.  Je také možné využít běžeckých tras v okolí, a pokud bude nedostatek sněhu, pak je okolí Máchova jezera půvabné i pro zimní pěší výlety,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Pokud led na jezeře nebude, je k dispozici umělé kluziště, které leží na opačné straně Doks v areálu TJ Doksy Termit. Ten je také výchozím bodem dvou běžkařských okruhů, červeného (9,2 kilometru) a žlutého (3,8 kilometru). Nejen tyto okruhy, ale i zdejší turistické stezky slouží v zimních měsících jako tratě pro běžkaře. V loňském roce vzniklo několik nových, strojově upravených tras.

V Doksech lze doporučit navštívit Muzeum Čtyřlístek a Městskou knihovnu Doksy, kde uchystali bohatý adventní program. Kdo bude chtít, může si vyrobit svou vlastní vánoční ozdobu.

Turisté mohou v Máchově kraji vyrazit za výhledem na nejznámější skálu Ralské pahorkatiny, kterou je Juliina vyhlídka. Výstup na ní je nenáročný a je tak ideálním výletem v zimním období i pro děti. Auto lze zanechat v obci Vranov, odkud se jde pěšky po červené turistické značce. Po asi 350 metrech se objeví rozcestí s odbočkou na Juliinu vyhlídku – cesta směřuje doprava a průchodem mezi skalami na temeno skalního bloku, odkud je vidět město Mimoň či zřícenina hradu Bezděz. Vyhlídka je zabezpečena zábradlím.

Za trochou tepla a zahřátí je dobré zamířit na zámek Zákupy. Ten od minulého roku nabízí speciální zimní okruhy. Všechny místnosti zimního okruhu jsou bohatě zařízeny nábytkem, obrazy, porcelánem či loveckými trofejemi. Součástí je i historická zámecká kuchyně, apartmá arcivévodkyně Marie Terezy a pokoje v I. patře zařízené jako honosný prvorepublikový byt lesního rady Josefa Mati.
Připravil Jan Mikulička. 

www.liberecky-kraj.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/ 
www.instagram.com/libereckykraj/

 

 



Archiv