Menu

Botanická zahrada v Troji představuje Nejlepší české bonsaje

03. 09. 2021

slavnostn_zahjen_vstavy_bonsaj

Botanická zahrada hl. m. Prahy zahájila další ročník přehlídky nejlepších bonsají od předních českých pěstitelů i z vlastních sbírek. Výstavu Nejlepší české bonsaje zahájil velvyslanec Japonska Jeho Excelence Hideo Suzuki, herečky Aňa a Ester Geislerovy, které mají k Japonsku velmi blízký vztah, a zástupci Česko-japonské společnosti, České bonsajové asociace a trojské botanické zahrady. K vidění je téměř 80 bonsají od pěstitelů z různých koutů České republiky. Převážně jsou vystaveny lokální dřeviny, zajímavostí jsou exotické dřeviny jako tamaryšek, akácie, portulakárie, fuchsie a další. Návštěvníci spatří také více než sto let staré stromky ze sbírek trojské zahrady. Přehlídku i v tomto roce doprovází bohatý program, který přiblíží jak asijské umění tvarování stromů, tak i japonské kulturní tradice a také prodej bonsají a doplňkových rostlin. Letošní ročník výstavy bonsají je soutěžní. Cenu ředitele Botanické zahrady hl. m. Prahy získala bonsajistka Pavla Vránová z Pardubic s bonsají mochny křovité. Česká bonsajová asociace jako vítěze vybrala Vladimíra Doška z Horních Počapel, který zaujal bonsají borovice blatky. Výstava bonsají se koná od 2. do 5. září.


Bonsajová přehlídka se koná již po šestnácté. „Letošní expozice představuje ty nejlepší bonsaje od předních českých pěstitelů. Poprvé jsme uspořádali soutěžní výstavu. Bylo velmi těžké vybírat vítěze, představuje se totiž skutečně to nejkvalitnější od českých bonsajistů. Vystaveny jsou i cenné exempláře ze sbírek naší botanické zahrady, některé jsou více než sto let staré. Bylo mi ctí přivítat u nás v botanické zahradějaponského velvyslance Jeho Excelenci Hideo Suzuki s chotí, kteří nás poctili svou přítomností. Také si velmi vážím toho, že výstavu spolu s námi zahájily dvě dámy, herečky Aňa a Ester Geislerovy,“ uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

„Ze srdce děkuji botanické zahradě za její dlouhodobé úsilí v propagaci japonské kultury. Pestrý program, který doprovází tuto výstavu, zahrnuje ukázky ikebany, čajového obřadu, bubenické vystoupení či představení divadla kjógen. Doufám, že návštěvníkům přinese hezké zážitky a přispěje k jejich sblížení s japonskou kulturou. Minulý rok oslavily Japonsko a Česká republika sto let vztahů. Těším se na pokračování spolupráce s Botanickou zahradou Praha a posilování česko-japonského přátelství do další stovky let,“ říká Jeho excelence Hideo Suzuki, velvyslanec Japonska v Česku.

Na výstavě jsou k vidění exponáty přivezené z mnoha koutů Čech i Moravy – z Libochovic, Veltrus, Děčína, Loun, Chomutova, Prahy, Jindřichova Hradce, Mělníka, Benešova, Hradce Králové, Pardubic, Třince, Ostravy, Uherského Hradiště, Ústí nad Orlicí, Libčan aj.

Soutěžní výstava zná své vítěze
Botanická zahrada uspořádala letošní ročník výstavy jako soutěžní. Do soutěže se zapojily všechny vystavené exponáty, tedy téměř 80 bonsají. Uděleno bylo několik cen. Cenu ředitele Botanické zahrady hl. m. Prahy a první místo získala bonsajistka Pavla Vránová z Pardubic s mochnou křovitou (Potentilla fruticosa), druhou cenu získal Petr Herynek z Prahy, který vystavuje žlutodřev americký (Zantoxylum americanum) a třetí místo přidělil ředitel botanické zahrady Liboru Kajšovi z Nedakonic a jeho buku lesnímu (Fagus sylvatica). Cenu České bonsajové asociace získal Vladimír Došek z Horních Počapel s bonsají borovice blatky (Pinus uncinata). Velvyslance Japonska v Česku, Jeho excelenci Hideo Suzuki, nejvíce zaujala bonsaj ze sbírek Botanické zahrady hl. m. Prahy – buk lesní (Fagus sylvatica), která je poměrně mohutného vzrůstu a je výrazná svou zajímavou miskou.

Do botanické za japonskou kulturou i kuchyní
O víkendu 4. a 5. září akce nabídne i bohatý doprovodný program. Návštěvníci se mohou těšit na ukázku čajového obřadu školy Urasenke s možností ochutnávky šlehaného čaje matcha. Představí se tradiční japonská kuchyně a nebude chybět vystoupení hráčů na tradiční japonské bubny nebo tradiční japonské divadlo kjógen. Připraveny jsou ukázky bojového umění a děti i dospělí si budou moci vyzkoušet, jak se skládá origami. V rámci doprovodného programu výstavy odborníci předvedou tvarování bonsaje s použitím profesionálních technik a materiálů. Zájemci si také mohou na místě bonsaje a další rostliny, například ty masožravé, zakoupit. Mimořádně se mohou návštěvníci těšit na večerní provázení v Japonské zahradě. Projít si toto orientální zákoutí za soumraku či úplně za tmy bude velkým zážitkem. Večerní prohlídka je připravena na sobotu 4. září ve 20 nebo 21 hodin a je nutné se předem objednat na webových stránkách.

Japonská zahrada v Troji
Japonská zahrada je jednou z nejoblíbenějších expozic trojské botanické zahrady. Rozkládá se na ploše 0,67 ha. Už od svého zpřístupnění veřejnosti v roce 1997 se zde pravidelně konají výstavy bonsají s mezinárodní účastí. V Japonské zahradě také vysadil sakuru v rámci projektu Kořeny osobností prezident Václav Havel a v její blízkosti je i borovice Thunbergova, která svým tvarováním připomíná bonsaj a vysadila ji někdejší ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová.

Partnerem výstavy bonsají 2021 je společnost Forestina, s. r. o., český výrobce zahradních hnojiv, substrátů a dalších produktů nejen pro zahrádkáře.
Dalším partnerem je Česko-japonská společnost a Česká bonsajová asociace. Výstava se koná za podpory Velvyslanectví Japonska v Česku.
Generálním partnerem Botanické zahrady hl. m. Prahy je Hyundai Motor Czech.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha/
www.instagram.com/botanicka_zahrada_praha/

  



Archiv