Menu

Botanická zahrada v Troji o víkendu 16.–17. září ožije Vinobraním na Vinici sv. Kláry

18. 08. 2023

Vinice sv. Kláry, která je součástí Botanické zahrady hl. m. Prahy, opět připravuje pro milovníky vína tradiční vinobraní. Ta se tu konají už od roku 2004. Sklizeň vína na trojské vinici bude možné oslavit o víkendu 16. až 17. září. Při této příležitosti se představí místní vinařská produkce, která zahrnuje kvalitní odrůdová vína a cuvée, a k ochutnání budou i vína od dalších českých a moravských vinařů. Nalévat se zde bude samozřejmě také burčák. Atmosféru oslav sklizně doladí bohatý hudební program a výborné jídlo. Zájemci se mohou během komentovaných prohlídek blíže seznámit s místním vinohradem.

Vlastní produkční vinohrad běžně v botanických zahradách nenajdeme. Botanická zahrada hl. m. Prahy je tak z tohoto pohledu světovým unikátem. „Naše vinice nabízí celou škálu kvalitních odrůdových vín, jako je Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Tramín červený, Sauvignon, Modrý Portugal, a její vlajkovou lodí je špičková odrůda Rulandské modré. Kromě odrůdových vín návštěvníci mohou ochutnat i naše cuvée. Protože jsme botanická zahrada, nechybí expoziční část vinohradu, na které prezentujeme na 120 převážně stolních odrůd vinné révy. Seznámit se s nimi mohou návštěvníci právě i během komentovaných prohlídek při vinobraní. Lákadlem je též čerstvý burčák, bohatý program a dobré jídlo,“ zve Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Návštěvníci se o víkendu 16.–17. září mohou těšit na bílý burčák z odrůdy Müller Thurgau a červený burčák z odrůdy Modrý Portugal ze zdejší vinice, nabídku doplní produkty dalších českých a moravských vinařů. Dále budou v prodeji vína z Vinice sv. Kláry ročníku 2022 nebo červené víno odrůdy Rulandské modré ročníku 2019. Při vinařských oslavách nemůže chybět ani dobré jídlo, a to jak slané, tak sladké, které se k vínu rovněž hodí, a pestrý hudební program. Se sklenkou v ruce se příchozí mohou zaposlouchat do rytmu funku či jazzu a zazpívat si se zpěvákem Milanem Peroutkou nebo zavzpomínat na Zuzanu Navarovou. Připravena je řada workshopů a dílen, malí i velcí budou mít příležitost podívat se na vinnou révu pěkně zblízka prostřednictvím laboratoře botanické zahrady, vyzkoušet si lisování vína nebo z korkových špuntů vyrobit náhrdelník či podzimní věnec. Děti zabaví dřevěné atrakce, například kolotoč nebo houpací mravenečník. Celkovou atmosféru doladí mediální partner vinobraní – Rádio Blaník.

Program bude probíhat po oba víkendové dny jak v Ornamentální zahradě, tak na Vinici sv. Kláry. Základní vstupné na akci je 250 Kč, děti zaplatí 150 Kč. V této ceně je zahrnut vstup do botanické zahrady, do skleníku Fata Morgana, prohlídka expozice výroby vína s průvodcem a sklenička na víno či kelímek NickNack. Již koncem srpna bude možné vstupenky na vinobraní zakoupit i v on-line předprodeji na https://eshop.botanicka.cz/. Počet vstupenek není omezený. Návštěvníci, kteří si je zakoupí v předprodeji zaplatí 230 Kč a vyhnou se frontám u pokladen botanické zahrady.
Připravila Darina Miklovičová.

www.botanicka.cz
www.facebook.com/BotanickaZahradaPraha/
www.instagram.com/botanicka_zahrada_praha/



Archiv