Menu

Beseda se studenty z Birminghamu

09. 01. 2018


Po dlouhé době nás navštívili naši absolventi oboru Cestovní ruch. Těmito studenty jsou Dominika Kacká, Eva Reiterová a Vu Huy Hoang alias Meites. Nyní studují druhým rokem na vysoké škole v Birmighamu a pro všechny maturitní třídy naší školy uspořádali ve středu 3. ledna velice zajímavou besedu. Ta nás, maturanty, velmi inspirovala. Dala nám hlavně to, že bojovat se vyplácí.

Sama Dominika říká: „Jeden by řekl, že se studovat do zahraničí dostal náhodou, ale u nás tomu bylo jinak. Před třemi lety, ještě studenti SOU a SOŠ Přímětické, jsme se ve škole zúčastnili přednášky, která nám dala dostatečnou motivaci a informace na to, vydat se za studiem do Birminghamu. Nyní máme za sebou již třetí semestr a na našem rozhodnutí bychom neměnili vůbec nic. Systém britské výuky je odlišný od toho českého, největší problém avšak nastává v akademické angličtině. Přímětická nám ale dala dostatečný základ na to, abychom se s ní mohli uplatnit jak ve studiu, tak i v pracovním odvětví. Základem ale vždy zůstává to stejné, a to nebát se ničeho, postavit se výzvám, opustit svou komfortní zónu a hlavně být sám sebou. A když nás oslovila výchovná poradkyně, zda bychom vám, současným maturantům, nepodali informace o studiu, neváhali jsme ani chvilku. Jednak jsme se rádi vrátili mezi bývalé spolužáky a učitele, jednak jsme na středoškolská léta rádi zavzpomínali u cappuccina ve vašem úžasném školním baru. Budeme rádi, když i vy využijete možnosti, kterou naše generace má! Stačí jen mít dobrý studijní průměr a umět dobře anglicky!“
Jeden z těchto tří studentů, Meites, téměř zapomněl mluvit česky, protože v Anglii a v Austrálii, kde byl na stáži, používá pouze angličtinu. Při svém výkladu dlouze přemýšlel, jak se nějaká slovíčka řeknou česky, což nás pobavilo, ale také velmi inspirovalo k intenzivnějšímu studiu cizích jazyků. Viděli jsme, jak je angličtina v této době velmi důležitá. Stejně tak ostatní cizí jazyky. Meites nám také popisoval svůj pobyt v Austrálii. Povídal nám, co všechno zažil, kde pracoval, jaký byl jeho australský život, jaké jsou brigádnické výdělky v této zemi. Všichni tři se shodli na tom, že nejlepší cesta, jak se osamostatnit, je cestování. Opravdu, když člověk cestuje, musí být samostatný.
Sama Eva říká: „Studovat v zahraničí bylo pro mne hodně spontánní rozhodnutí, kterého absolutně nelituji. Chtělo to trochu odvahy a vzdát se některých věcí, ale na druhou stranu mě to hodně obohatilo. Poznala jsem novou zemi, kulturu, spoustu přátel z různých zemí z celého světa a hlavně jsem se úplně osamostatnila a získala jiný pohled na svět. Není vše růžové, žít v zahraničí na vlastní pěst není nejlehčí, ale ty zkušenosti za to stojí. Každopádně, kdybych se měla znovu rozhodovat, jestli jít studovat do zahraničí nebo ne, rozhodně bych se znovu rozhodla jít. Naučila jsem se starat sama o sebe, nebýt finančně závislá na rodičích. Není to jednoduché, ale dokážu skloubit studentský život s životem pracovním. Jsem na sebe hrdá.“
Tato beseda nás opravdu hodně inspirovala k lepším studijním výsledkům. Děkujeme Dominice, Evě a Meitovi za jejich informace. Jsou velkým přínosem pro naše studium a snazší rozhodování při výběru vysoké školy. Někdo si určitě troufne na to, co oni. A kdo zatím ne, vyrazí do zahraničí třeba jen na letní brigádu. A pak se uvidí, vždyť možností máme nepřeberně!
Marie Horáková, CR4.A

www.sousoszn.cz



Archiv