Menu

Barmanský kurz II – ještě lepší, než jsme čekali

27. 04. 2022

1

Po dlouhých dvou letech, kdy chod školy SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s.r.o. ovlivnil Covid-19, se první dva dubnové týdny konaly barmanské kurzy. Díky velkému zájmu žáků napříč obory se nakonec uskutečnily kurzy dva – jeden pro žáky oboru Hotelnictví a turismus a druhý pak pro žáky oboru Kuchař-číšník.

Kurz vedený Ing. Klárou Němcovou byl připraven jako třídenní. Žáci se seznámili s nezbytnou teorií, která byla prokládaná praktickým nácvikem přípravy míšených nápojů. V teorii se žáci seznámili s barovým prostředím, vybavením baru včetně barového inventáře, který je při přípravě míšených nápojů nezbytný. Podstatou míšených nápojů jsou suroviny, základní lihoviny, přísady a modifikátory, včetně surovin na vhodnou adjustaci každého nápoje. Nejlákavější částí celého kurz byla možnost si míšený nápoj dle základních barmanských pravidel připravit. První den kurzu se žáci naučili základní pohyby a práci za barovým pultem. Druhý den připravovali míšené nápoje dle osvědčených receptů. Závěrečný den kurzu si žáci vyzkoušeli roli inovátorů v oblasti míšených nápojů a připravili si míšený nápoj dle vlastních chutí a oblíbené barvy.

„… už se těším na prázdniny, až budu pracovat na brigádě a budu moct míchat,“ říká při přípravě svého nápoje Jakub z KČ2.B. Obdobně se k němu přidává i Lucka z KČ2.A: „Jó, mě to baví, dovedu si představit pracovat jako barmanka.“

Z chování a rozzářených očí všech žáků je zřejmé, že se jim na barmanském kurzu opravdu líbí. Skloubení teoretické výuky a praktického procvičování je pro žáky nejenom zpestřením výuky, ale také skvělým zážitkem s přesahem. Jako organizátorka tohoto barmanského kurzu bych ráda poděkovala svým kolegům z řad pedagogických i nepedagogických pracovníků školy, kteří se na konečné realizaci obou termínů barmanského kurzu spolupodíleli. Odměnou jsou mi spokojené výrazy žáků, jejich zvídavost a chuť své dovednosti v tomto směru rozšiřovat a prohlubovat. Velmi zajímavé také byly připravené míšené nápoje, které nejen vypadaly zajímavě, ale také chutnaly (překvapivě dobře). Všechny recepty v praktické brožuře si žáci hrdě odnášeli domů. Obsahuje všechny recepty míchaných nápojů, které na kurzu připravovali.
Připravil Libor Hanzal.

www.sousoszn.cz



Archiv