Menu

Adventní program na Zámku Svijany

26. 11. 2018

Zámek Svijany, stejně jako mnoho dalších českých hradů a zámků, ukončil k poslednímu říjnovému dni letošní sezónu, během níž na něj zavítalo více než 11 tisíc návštěvníků. I během zimních měsíců se však mohou zájemci předem individuálně objednávat na prohlídky vnitřních expozic zámku. Během adventu na ně navíc čeká několik zajímavých akcí na nádvoří zámku i v zámecké kapli. Všechny akce probíhají zdarma nebo s dobrovolným vstupným a v rámci adventního programu zámek zve i k návštěvě expozic za zvýhodněné vstupné.
Přestože oficiální zámecká sezóna skončila, Zámek Svijany se pro veřejnost nezavírá. Do adventního období zámek vstoupí již v pátek 30. listopadu vánočním koncertem dětského pěveckého sboru Zvonky Mnichovo Hradiště, který návštěvníky naladí do sváteční atmosféry. První adventní neděli, 2. prosince se na nádvoří svijanského zámku slavnostně rozsvítí vánoční strom. Následovat bude koncert Míši Mervartové, která v zámecké kapli zazpívá vánoční repertoár za doprovodu varhan, jež slaví první rok od své renovace.
„Druhý adventní víkend bude věnován hlavně dětem. V neděli 9. prosince zavítá na Zámek Svijany loutkový soubor Čmukaři z Turnova s divadélkem Dračí pohádky,“ říká manažer zámku Libor Stejskal a dodává: „O třetím adventním víkendu, konkrétně v sobotu 15. prosince si přijdou na své dospělí na tradičních adventních trzích, kde mohou zakoupit drobné dárky, vánoční kapry, stromky, ochutnat regionální speciality a zahřát se svařákem při zpěvu koled.“ Sobotní odpoledne završí koncert sboru Musica Fortuna v zámecké kapli.
V posledním týdnu před Vánoci jsou na Zámku Svijany přichystány hned dvě akce. Ve středu 19. prosince vystoupí v zámecké kapli sólista Národního divadla Luděk Vele s repertoárem plným oblíbených koled a v pátek 21. prosince zazní na zámeckém nádvoří Česká mše vánoční – Hej mistře od J. J. Ryby, kterou zazpívá pěvecký sbor Antonína Dvořáka Turnov, v čele se sólisty Luďkem Velem, Evou Lédlovou a Ludmilou Infeldovou. 

Plánované akce na Zámku Svijany listopad–prosinec 2018:

Akce na Zámku Svijany

Datum

Čas

Akce

Místo

30. 11.

18:00

Vánoční koncert dětského pěveckého sboru Zvonky Mnichovo Hradiště

Zámecká kaple

2. 12.

17:00

Rozsvěcení vánočního stromu a vánoční koncert Míši Mervartové

Nádvoří a zámecká kaple

9. 12.

15:00

Divadlo Dračí pohádky v podání loutkového souboru Čmukaři

Zámecký šenk

15. 12.

10:00 - 17:00

Adventní trhy

Nádvoří

15. 12.

17:00

Koncert sboru Musica Fortuna

Zámecká kaple

19. 12.

15:00

Zpívání koled s Luďkem Velem

Zámecká kaple

21. 12.

18:00

Česká mše vánoční J. J. Ryby – Hej mistře

Nádvoří

Zámek Svijany
První zpráva o Svijanech pochází z roku 1345, obec tehdy patřila cisterciánskému klášteru v Mnichově Hradišti. Pivovar ve Svijanech se v záznamech objevuje poprvé v roce 1564. O rok později získal ves Jaroslav z Vartenberka, který si v ní vystavěl renesanční tvrz. Po jeho smrti Svijany s tvrzí i pivovarem získal Jáchym Ondřej Šlik, jeden z českých pánů popravených v roce 1621 na Staroměstském náměstí. Svijany pak připadly Valdštejnům, kteří v nich hospodařili až do roku 1814. Starou tvrz přestavěli na zámek, rozšířili i sousední pivovar. Od roku 1820 do roku 1945 byl majetek ve vlastnictví Rohanů. V roce 1945 byl zámek zkonfiskován a posléze znárodněn. Patřil tehdy Severočeským pivovarům. V roce 1996 jej koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava, od něhož ho v roce 2013 převzal Pivovar Svijany, který pak chátrajícímu zámku během necelých tří let vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády Valdštejnů. První etapa nákladné rekonstrukce vyhodnocené jako Stavba roku Libereckého kraje si vyžádala náklady přes 60 milionů korun. Díky přispění grantu z EHP a Norských fondů při ní vznikl jeden z nejatraktivnějších rodinných výletních cílů v celém Pojizeří. V rámci druhé etapy rekonstrukce bylo v roce 2017 v areálu zámku otevřeno i ubytování hotelového typu. 
Připravil Luboš Spálovský.
 

www.zameksvijany.cz
www.hotelzameksvijany.cz
www.facebook.com/zameksvijany




Archiv