Menu

26. ročník Dne Kozla ve Velkých Popovicích

25. 05. 2018

Víte, kdy a kde slaví svátek Kozel? V sobotu 9. června v Pivovaru Velké Popovice! Nenechte si ujít tradiční Den Kozla, den plný zábavy, zážitků a samozřejmě skvělého piva – poctivého, čerstvého Kozla přímo z pivovaru. K ochutnání bude i novinka Mistrův Ležák! Mezi hudebními hosty, kteří přijali pozvání na 26. ročník Dne Kozla a zahrají či zazpívají na některém ze dvou pódií, jsou Jiří Schmitzer, Lenka Filipová, Václav Neckář s Bacily, Václav Koubek, Tomáš Linka s Přímou linkou, kapely Jelen a Sto zvířat.


Na letošní Den Kozla přichystali realizátoři příjemnou dopravní vychytávku – z Prahy do Velkých Popovic mohou účastníci využít speciálně vypravený vlak s parní lokomotivou přezdívanou Velký bejček. Součástí vlaku bude také historická dieselová lokomotiva Karkulka z konce 50. let minulého století. Zvláštní historický vlak vyjede na Den Kozla z Prahy – Hlavního nádraží  v 9:40 a po celý den bude pendlovat mezi Velkými Popovicemi a Stránčicemi. Večer ve 20 hodin zahájí i s návštěvníky cestu zpět do Prahy.
Samotný atraktivní program ve Velkých Popovicích začne v 9 hodin a nabídne například ukázky řezbářství, drátenictví, kovářství, brašnářství, výroby svíček, hrnčířství či košíkářství s možností vše vlastnoručně vyzkoušet. K dispozici budou desítky stánků s občerstvením včetně vegetariánských či farmářských specialit. Chybět nebudou dvě kola štěstí a další oblíbené atrakce.
Do zákulisí výroby piva můžete nahlédnout v rámci speciálních prohlídek pod názvem Z pekla až do nebe (prohlídky budou probíhat od 9:30 do 17:00, délka prohlídky: 60 min., vstupné: 100 Kč/osoba). Tato prohlídka vás provede srdcem pivovaru – varnou a to hned několika jejími patry! Nejprve poznáte podsvětí varny, dále uvidíte nově rozšířené prostory samotné varny, poznáte tajemství varního procesu a postupně dojdete až do nebe – ke kónickým násypkám, kde ochutnáte světlou a tmavou sladinu, kterou jinak běžně chutnají pouze sládci. Klasická prohlídka Po stopách Kozla (délka prohlídky: 90 min., vstupné: 100 Kč/osoba) je jedinečnou příležitostí seznámit se s bohatou historií pivovaru a příběhem zakladatelské rodiny Ringhofferů. Podíváte se na stáčírnu, expozici pivních obalů a v ležáckých sklepech na všechny starší 18 let čeká ochutnávka nefiltrovaného piva Velkopopovický Kozel.
Vstup na Den Kozla je zdarma.
Připravila Michaela Rozšafná.

www.denkozla.cz



Archiv