Slováci ochutnávají Česko - památky, přírodní krásy, kulturní skvosty i gastronomické speciality
15. 12. 2022
Historické památky, přírodní krásy, kulturní skvosty, tradice
i gastronomické speciality Česka. To vše mohou aktuálně poznat obyvatelé
Slovenska. A to díky televiznímu seriálu gastro cestopisů Chutné Česko.
Čtyři díly diváky provedou Olomouckým, Jihomoravským, Zlínským a
Jihočeským krajem.
Jde o mini pořady, které slovenská televize TA3 vysílá v úterý,
v reprízách pak ve čtvrtek a v sobotu. Vše s cílem probudit chuť poznat
a ochutnat Česko. „Slováci vedou žebříčky návštěvnosti Česka,
letos v říjnu jich k nám přijelo 61 tisíc, což znamenalo druhou
nepočetnější skupinu zahraničních hostů po Německu. Zájem cizinců
o cestování do Česka se snažíme ještě podpořit, poslední
čísla k návštěvnosti hotelů totiž ukazují, že ve srovnání
s předcovidovým říjnem 2019 bylo celkově zahraničních turistů stále
ještě o 25 % méně,“ říká ředitel České centrály cestovního
ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „U Slovenska se doslova
nabízí, abychom pro tamní obyvatele byli cílovou destinací pro dovolenou,
máme společnou historii i náhled na řadu věcí. I proto jsme mimo jiné
teď pro zimní turistickou sezónu připravili speciální stránku na našem
portálu Kudy z nudy nazvanou Věda
a historie není nuda: Česko versus Slovensko aneb co nás spojuje a
rozděluje? Tak se na ni mrkněte!“
Mini gastro cestopisy Chutné Česko na TA3 jsou dalším střípkem do mozaiky
důvodů, proč by Slováci měli/mohli objevovat Česko. „Cestování je
primárně o vizualitě a vizuálním vnímání. Proto jsme se rozhodli
spolupracovat s televizí TA3 a nabídnout divačkám a divákům atraktivní
pozvánku, probudit v nich chuť vycestovat a zažít Česko skutečně všemi
smysly,“ říká ředitelka zahraničního zastoupení agentury
CzechTourism na Slovensku Nora Gill.
V prvním díle diváci navštívili Olomouc
s historickým centrem, poznali hrad
Bouzov či ruční
výrobu papíru ve Velkých Losinách. Protože je součástí
cestopisu i regionální gastro recept, nechyběl návod na přípravu tamní
speciality – tataráku z olomouckých tvarůžků. Další mini pořad
představuje jižní Moravu, rodiště Alfonse
Muchy. Televize mimo jiné láká k výletu do Moravského
Krumlova se Slovanskou
epopejí či do Sloupsko –
Šošůvských jeskyní. Také za modrotiskem,
který je zapsán na seznamu UNESCO.
A regionální recept? Ivančický chřest v podobě sladké panacotty. Ve
třetím díle poznávají diváci zejména Zlínský kraj. Konkrétně Baťovo
město, památník i obchodní dům a také Valašské
muzeum v přírodě s Pustevnami –
útulnami Libušín a Maměnka barda slovenské architektury Dušana
Jurkoviče. Jižní Čechy ve čtvrtém díle pak reprezentuje Český
Krumlov a Třeboň
i recept slavných kapřích hranolků.
„Natáčení pořadu bylo pro mě příjemným zpestřením dosavadní
práce. Viděli jsme spoustu zajímavých míst, a protože ráda vařím, velmi
jsem si užívala i přípravu regionálních receptů. Věřím, že
inspirujeme i naše diváky," říká moderátorka Chutného Česka na TA3
Simona Frantová.
Gastro cestopis Chutné Česko se na Slovensku v premiéře na TA3 vysílá od
6. do 20. prosince 2022. Kampaň na sítích v den premiéry zhlédlo
9 972 lidí, samotný první díl v televizi zaznamenal 90 tisíc diváků.
Odvysílané pořady: Olomoucký
kraj, Jižní
Morava a Východní
Morava.
Připravila Štěpánka Filipová.
www.czechtourism.cz
www.visitczechrepublic.com