Menu

Nepostradatelné na Velikonoce: Mazance, jidáše, jehněčí, vejce a bylinky

25. 03. 2021

Velikonoce jsou u nás tradičně svátky, ke kterým neodmyslitelně patří bohatá tabule. Nesmí na ní chybět nejčastěji mazanec, jidáše, mnohde také jehněčí pečeně. Pekaři, cukráři, řezníci, ale i kuchaři z Globusu připravují na sváteční víkend vše čerstvé a v prvotřídní kvalitě, kterou lidé poznají podle označení Poctivá výroba Globus. Bude všeho dostatek i letos? Mimo Velikonočního pondělí, kdy budou hypermarkety Globus uzavřeny, ano a s předstihem.

Ruce pekařů vykulují a motají
Velikonoční svátky se nesou ve znamení mazanců, jidášů, ale i dortů. Pro letošní Velikonoce 360 pekařů v Globusu ručně vykulí 130 tisíc mazanců a vytvaruje 150 tisíc jidášů. „Specialitou našich pekáren je mazanec De luxe o váze 850 gramů, který obsahuje také 15 procent másla, tvaroh a je plná rozinek, každoročně je o něj veliký zájem,“ řekla Lutfia Volfová, mluvčí hypermarketů Globus. Letos se na „vítání jara“ budou podílet i cukrářky z Globusu, ty obohatí nabídku speciálním velikonočním dortem zdobeným pravou smetanou a s příchutí vaječného likéru, který je pro Velikonoce typický.

Jehněčí nebo maso na gril? Záleží, kdy jsou Velikonoce
Jehněčí maso zažívá svou mírnou renesanci a na pultech v řeznictví Globus jej koupíte celoročně. Ale největší zájem o něj je tradičně na Velikonoce. „O Velikonocích odebíráme od českých dodavatelů jehněčího více, ale nabízíme ho po celý rok, jde o velice hodnotné maso,“ potvrdila Lutfia Volfová a dodala: „O svátcích je také velký zájem například o králíky, zvýšený bývá i prodej uzeného masa či šunek.“ Podle zkušeností z patnácti řeznictví Globus je preference výběru mas závislá i na počasí. S prvními slunečními paprsky se začíná grilovat a tomu lidé uzpůsobují výběr masa i o Velikonocích.

Velikonoční jídlo z restaurace
Pro ty, kteří si o Velikonocích chtějí také odpočinout, a přesto mít vynikající jídlo, připraví kuchaři ve všech patnácti Restauracích Globus širokou velikonoční nabídku jídel. Letos nabídnou na velikonoční období například králíka nebo jehněčí se špenátem a velikonoční nádivkou s uzeným masem. Celou nabídku zákazníci najdou v regálech Snadného vaření uvnitř hypermarketů a v Restauracích Globus. „Uvařené jídlo našimi kuchaři zákazníci zakoupí přímo v restauracích, v regálu uvnitř hypermarketu. Nově nabízíme našim zákazníkům objednat si  jídlo předem v aplikaci Můj Globus a ve stanovený čas ho vyzvednout v Restauraci Globus u označeného výdejového místa, zákazník tak nemusí čekat ve frontě,“ vysvětlila Lutfia Volfová s odkazem na to, že nařízení o uzavřených restauracích pro posezení trvá. Kuchaři z Restaurace Globus také denně připravují různé druhy pomazánek. „Doporučujeme ochutnat naši vajíčkovou pomazánku, která se skvěle hodí k velikonoční snídaní či přípravě jednohubek,“ doplnila Lutfia Volfová. Pomazánky jsou k zakoupení v oddělení lahůdek nebo v označených regálech.

Vejce a bylinky jsou nepostradatelné. Roste zájem o český chřest
Základem Velikonoc jsou vejce. „V nabídce máme vejce všech velikostí z různých tuzemských chovů, běžná hnědá, bílá, ale i již uvařená a nabarvená,“ potvrzuje Lutfia Volfová. Roste poptávka po vejcích z chovů s volným výběhem a z halových chovů za příznivou cenu. Na což Globus dbá, aby tyto tuzemské chovy podpořil. Dalším velikonočním fenoménem jsou byliny. O Velikonocích roste oproti ročnímu průměru zájem o čerstvé bylinky o 30 procent. „Máme širokou nabídku osmnácti druhů čerstvých bylin a na jaře nechybí ani medvědí česnek nebo o řezaná kopřiva, která je nezbytnou ingrediencí do velikonoční nádivky,“ řekla Lutfia Volfová, tisková mluvčí Globusu a podotýká, že tradičně je o tyto svátky poptávka i po českém chřestu, který do Globusu dodává středočeský pěstitel.
Připravila Lucie Kovandová.

www.globus.cz
www.facebook.com/GlobusCesko

Archiv