Nepostradatelné na Velikonoce: Mazance, jidáše, jehněčí, vejce a bylinky
25. 03. 2021
Velikonoce jsou u nás tradičně svátky, ke kterým neodmyslitelně patří bohatá tabule. Nesmí na ní chybět nejčastěji mazanec, jidáše, mnohde také jehněčí pečeně. Pekaři, cukráři, řezníci, ale i kuchaři z Globusu připravují na sváteční víkend vše čerstvé a v prvotřídní kvalitě, kterou lidé poznají podle označení Poctivá výroba Globus. Bude všeho dostatek i letos? Mimo Velikonočního pondělí, kdy budou hypermarkety Globus uzavřeny, ano a s předstihem.
Ruce pekařů vykulují a motají
Velikonoční svátky se nesou ve znamení mazanců, jidášů, ale i dortů.
Pro letošní Velikonoce 360 pekařů v Globusu ručně vykulí 130 tisíc
mazanců a vytvaruje 150 tisíc jidášů. „Specialitou našich pekáren
je mazanec De luxe o váze 850 gramů, který obsahuje také 15 procent
másla, tvaroh a je plná rozinek, každoročně je o něj veliký
zájem,“ řekla Lutfia Volfová, mluvčí hypermarketů Globus. Letos se
na „vítání jara“ budou podílet i cukrářky z Globusu, ty obohatí
nabídku speciálním velikonočním dortem zdobeným pravou smetanou a
s příchutí vaječného likéru, který je pro Velikonoce typický.
Jehněčí nebo maso na gril? Záleží, kdy jsou Velikonoce
Jehněčí maso zažívá svou mírnou renesanci a na pultech v řeznictví
Globus jej koupíte celoročně. Ale největší zájem o něj je tradičně na
Velikonoce. „O Velikonocích odebíráme od českých dodavatelů
jehněčího více, ale nabízíme ho po celý rok, jde o velice hodnotné
maso,“ potvrdila Lutfia Volfová a dodala: „O svátcích je také
velký zájem například o králíky, zvýšený bývá i prodej uzeného
masa či šunek.“ Podle zkušeností z patnácti řeznictví Globus je
preference výběru mas závislá i na počasí. S prvními slunečními
paprsky se začíná grilovat a tomu lidé uzpůsobují výběr masa
i o Velikonocích.
Velikonoční jídlo z restaurace
Pro ty, kteří si o Velikonocích chtějí také odpočinout, a přesto mít
vynikající jídlo, připraví kuchaři ve všech patnácti Restauracích
Globus širokou velikonoční nabídku jídel. Letos nabídnou na velikonoční
období například králíka nebo jehněčí se špenátem a velikonoční
nádivkou s uzeným masem. Celou nabídku zákazníci najdou v regálech
Snadného vaření uvnitř hypermarketů a v Restauracích Globus.
„Uvařené jídlo našimi kuchaři zákazníci zakoupí přímo
v restauracích, v regálu uvnitř hypermarketu. Nově nabízíme našim
zákazníkům objednat si jídlo předem v aplikaci Můj Globus a ve
stanovený čas ho vyzvednout v Restauraci Globus u označeného výdejového
místa, zákazník tak nemusí čekat ve frontě,“ vysvětlila Lutfia
Volfová s odkazem na to, že nařízení o uzavřených restauracích pro
posezení trvá. Kuchaři z Restaurace Globus také denně připravují různé
druhy pomazánek. „Doporučujeme ochutnat naši vajíčkovou pomazánku,
která se skvěle hodí k velikonoční snídaní či přípravě
jednohubek,“ doplnila Lutfia Volfová. Pomazánky jsou k zakoupení
v oddělení lahůdek nebo v označených regálech.
Vejce a bylinky jsou nepostradatelné. Roste zájem o český
chřest
Základem Velikonoc jsou vejce. „V nabídce máme vejce všech velikostí
z různých tuzemských chovů, běžná hnědá, bílá, ale i již uvařená
a nabarvená,“ potvrzuje Lutfia Volfová. Roste poptávka po vejcích
z chovů s volným výběhem a z halových chovů za příznivou cenu. Na
což Globus dbá, aby tyto tuzemské chovy podpořil. Dalším velikonočním
fenoménem jsou byliny. O Velikonocích roste oproti ročnímu průměru zájem
o čerstvé bylinky o 30 procent. „Máme širokou nabídku osmnácti
druhů čerstvých bylin a na jaře nechybí ani medvědí česnek nebo
o řezaná kopřiva, která je nezbytnou ingrediencí do velikonoční
nádivky,“ řekla Lutfia Volfová, tisková mluvčí Globusu a
podotýká, že tradičně je o tyto svátky poptávka i po českém chřestu,
který do Globusu dodává středočeský pěstitel.
Připravila
Lucie Kovandová.
www.globus.cz
www.facebook.com/GlobusCesko