Maďarský tým získal zvláštní cenu na evropské soutěži Bocuse d'Or
24. 03. 2024
Ve dnech 19. a 20. března se v norském Trondheimu konala
evropská kvalifikační soutěž Bocuse d'Or. V sázce byl postup do finále.
Maďarský tým si suverénním výkonem zajistil účast ve finále
nejprestižnější kuchařské soutěže světa, které se uskuteční v lednu
2025 v Lyonu, a přivezl si také zvláštní cenu za nejlepší servírovaní
na podnos.
V roce 2022 se evropská soutěž Bocuse d'Or konala v Budapešti, kde bylo
oznámeno, že příští ročník bude hostit Trondheim. Jako obvykle byly
povinné ingredience vybrány z emblematických produktů hostitelské země.
Letos bylo téma pokrmu založeno na mase; povinnými ingrediencemi bylo sobí
maso a ikonický skandinávský destilát Aquavit. Téma servírovaní na
talíře bylo založeno na pokladech moře, povinnými ingrediencemi byly
neméně symbolické Lofoten skrei a mušle Frøya.
Maďarský tým tentokrát vedl Roland Kelemen, zástupce šéfkuchaře
společnosti Hunguest Sóstó. Jeho asistentem byl Noel Fodor ze Siófoku,
který se k týmu připojil ze své rodinné restaurace. Couchem byl László
Szabó z Hunguestu a předsedou týmu (a degustační poroty) byl Bence
Dalnoki, šéfkuchař restaurace Stand, která získala dvě michelinské
hvězdičky a sídlí v Budapešti, a která si v minulé sezóně přivezla
se svým týmem bronzovou sošku z Lyonu. Výkon maďarského týmu je
obzvláště pozoruhodný, protože jeho členové nepocházeli z předních
podniků hlavního města Budapešti, ale reprezentovali vznikající venkovská
pohostinská centra, a přesto získali jednu ze zvláštních cen.
Výsledek si samozřejmě vyžádal školení maďarské akademie Bocuse d'Or a
také pomoc vynikajících profesionálů z předchozích úspěšných týmů
Bocuse, včetně Tamáse Szélla a Frigyese Vomberga, kteří se na přípravě
týmu podíleli z pozadí. Tým podporoval také Nor Christian André
Pettersen, který stejně jako Bence Dalnoki stál v Lyonu na stupních
vítězů. Maďarský tým soutěžil sebevědomě a s překážkami Bocuse
d'Or se vypořádal příkladně. Neustále se měnící pravidla soutěže,
přísná omezení, téměř zcela neznámé suroviny byly výzvou, stejně jako
porota dohlížející na práci v kuchyni, která ani tentokrát nejednala
s týmy v rukavičkách. Ale i to k soutěži Bocuse d'Or patří.
Evropské finále soutěže Bocuse d'Or opět vyhrály skandinávské
země. Zde je pořadí:
► Nejlepší servírovaní na podnos: Maďarsko
► Nejlepší servírovaní na talíř: Spojené království
► Nejlepší asistenti: Švédsko
► 3. místo: Norsko
► 2. místo: Švédsko
► 1. místo: Dánsko
Po získání prestižního umístění v evropském žebříčku začne za
několik měsíců nejvážnější příprava. Veškeré informace o jídlech
najdete na
facebookové stránce stránce Maďarské
akademie Bocuse d'Or.
Připravil
Luděk Hladiš.
www.bocusedor.com
https://visithungary.com/cs
https://www.facebook.com/visithungary
Ihttps://www.instagram.com/visithungary/
https://www.tiktok.com/@visit_hungary
www.mojemadarsko.eu