Kurz pečení na Přímce - znojemskou školu provoněly moučníky
02. 04. 2024
Čokoládové ganache, panacotta, pravé
italské tiramisu či lahodný cheesecake a cupcaky. Žáci ze znojemské
Přímky využili možnosti zdokonalit se v přípravě moučníků.
V předposledním březnovém týdnu totiž proběhl v SOU a SOŠ SČMSD,
Znojmo, s.r.o. třídenní základní kurz pečení pod vedením učitelky
odborného výcviku Mgr. Zuzany Sedlákové. Zájemci se během něj naučili
připravovat řadu oblíbených moučníků a pochoutek.
První den byl věnován přípravě základních krémů, které jsou nezbytnou
součástí mnoha dortů a zákusků. Žáci se zdokonalili v přípravě
máslového, čokoládovo-máslového, smetanového, tvarohového, žloutkového
i pudinkového krému a také čokoládové ganache. Druhý den porovnávali
žáci svoji kreativitu při přípravě minimoučníků. Vyrobili si panacottu
s ovocem, puding, italské tiramisu, čokopěnu i lahodný cheesecake.
Nezapomněli přitom ani na přípravu lehkého piškotového korpusu pro
hlavní výtvor – vlastní dort. Závěrečný den byl věnován dalším
sladkým dobrotám a dekoracím. Žáci se zdokonalili v přípravě křehkých
makronek, lehké piškotové rolády a oblíbených cupcaků.
Všichni účastníci si domů odnesli nejen
řadu skvělých zákusků a dortů, ale také certifikát o absolvování
kurzu. „Žáci byli velice šikovní, stali se pro mě inspirací a
odhodláním pořádat tyto kurzy i v budoucnu. Musím říct, že mě
potěšilo, že zájemci o kurz byli nejen ti, co studují gastroobory, teď
mám na mysli kuchaře a hotelový management. Nádherné výrobky vznikly
z rukou žáků cestovního ruchu, dokonce se zúčastnily i 2 žákyně ze
spolupracující školy. Naše škola i její aktivity jsou známé po celém
Znojemsku,“ dodala Mgr. Zuzana Sedláková.
Připravily Zuzana Sedláková a Ludmila
Karpíšková.
www.sousoszn.cz