Menu

Zřícenina, orloj i viadukt

09. 04. 2021


Vrcholová. Tak se jmenuje cyklotrasa, která je dlouhá necelých 46 kilometrů a vede z Liberce přes Machnín, Kryštofovo Údolí, Křížany a Výpřež zpět do Liberce. Nabídne podívanou na přírodní zajímavosti i historické památky.


„Tato trasa není pro začínající cyklisty nebo pohodáře, kteří se chtějí jen svézt. Už její název napovídá, že si nadšenci v sedlech slušně šlápnou do pedálů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Začátek je u vlakového nádraží v Liberci, odkud vede cyklostezka číslo 14A podél řeky Nisy směrem na Machnín a zříceninu hradu Hamrštejn. K ní se z Machnína lze dostat po cyklostezce Odra-Nisa, která kopíruje meandry Lužické Nisy. Hamrštejn, z nějž se do dnešní doby zachovaly zbytky obvodové zdi, dvou věží a zdi obytné budovy, se vypíná na Zámeckém kopci.

Po prohlídce hradu dále vede cesta po cyklostezce číslo 21A do Kryštofova Údolí, malebné vesničky s roubenými a hrázděnými domky a barokním dřevěným kostelem sv. Kryštofa. Za prohlídku určitě stojí originální orloj v budově bývalé trafostanice a nejhezčí a největší železniční viadukt v Česku.

Z Kryštofova Údolí pak přes Křižanské sedlo dojedou cyklisté až do Křižan a odtamtud podél Ještědského potoka stále do kopce a serpentinami až do sedla Výpřeže. Kdo bude mít ještě dostatek sil, může si vyšlápnout na Ještěd.

Za náročné stoupání k tomuto symbolu města Liberce i celého kraje pak přijde odměna v podobě neomezeného výhledu; za pěkné viditelnosti lze spatřit dokonce i pražský Petřín. Televizní vysílač s restaurací a hotelem ve tvaru rotačního hyperboloidu, který se na vrcholu Ještědu vypíná, vznikl podle návrhu architekta Karla Hubáčka. Ten za ni obdržel Perretovu cenu, nejvyšší ocenění Mezinárodní unie architektů.

Více informací o trase se nalézá na odkazu www.mapy.cz/s/pulopesula.
Připravil Jan Mikulička.

www.liberecky-kraj.cz
www.liberec.cz   
www.krystofovoudoli.eu
www.obeckrizany.cz
www.facebook.com/libereckraj/
https://twitter.com/Libereckykraj/
www.instagram.com/libereckykraj/



Archiv
for kids