Menu

Výstava fotografií Zikmund 100 v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně

19. 06. 2019

200 velkoformátových fotografií dokumentuje cestu Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka, kteří se 3. dubna 2018 vydali z Plzně po stopách slavné dvojice Zikmund & Hanzelka a snažili se s odstupem více než půlstoletí vytvořit snímky se stejnou kompozicí. Právě srovnání časově vzdálených fotografií je záměrem pozoruhodné výstavy, jež je ve Zlíně k vidění do 31. července, denně od 10 do 18 hodin. A to v netradičním prostoru bývalé svitovské brány, kterou se Muzeu jihovýchodní Moravy podařilo po sedmi letech zpřístupnit veřejnosti.

Návštěvníci mohou společně s pány Sochou a Vaňourkem jít po stopách H+Z od Turecka po Rusko a na snímcích srovnat, jak se za téměř šedesát let změnil svět. Velkoplošná mapa světa s trasou cesty je také základem interaktivní hry, která prověří zeměpisné znalosti hráčů a také jejich pozornost při čtení popisků k fotografiím,“ říká Magdalena Preiningerová, kurátorka výstavy.

Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka v letech 1959–1964 projeli ve vozech Tatra 805 Blízký východ, Indii, Nepál, Sumatru, Japonsko a asijskou část někdejšího Sovětského svazu. Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek procestovali 32 zemí a urazili téměř 130 000 kilometrů. Cestu plánovali rok a trasu si připravovali ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze, Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně a také s panem Miroslavem Zikmundem, který jim pomohl vybrat více než 120 fotografií ze své cesty. Výsledkem je nejen výstava Zikmund 100, ale také film a kniha.

„Pan Zikmund vzhledem k svému zdravotnímu stavu výstavu nenavštívil, ale pozorně prostudoval jak knihu, tak i katalog výstavy a při osobním setkání s pány Sochou a Vaňourkem ocenil jejich práci a cestovatelský výkon, když absolvovali asijskou cestu H+Z během 9 měsíců. Dle jeho slov mu srovnávací fotografie znovu otevřely svět,“ dodává Magdalena Preiningerová.

Záštitu nad výstavou Zikmund 100 v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně převzali hejtman Zlínského kraje, primátoři Plzně a Zlína.
Připravil Radek Konečný.

www.z100.cz

 



Archiv
for kids