Menu

Vídeň na talíři aneb kulinářské dědictví našich babiček

18. 12. 2022

Vídeň na talíři aneb Kulinářské dědictví našich babiček je název výstavy, kterou lze až do konce února navštívit v Minoritském klášteře v Jihomoravském muzeu ve Znojmě.  V rámci této výstavy probíhal pro žáky 8. a 9. ročníků ZŠ ze Znojemska kulinářský workshop Vídeň na talíři, na němž žáci oboru Hotelnictví a turismu a Kuchař – číšník prezentovali své praktické dovednosti.

Výstava představuje vídeňskou kuchyni a její vliv na tradiční vánoční pokrmy nejen v moravsko-rakouském příhraničí. A právě žáci ze SOU a SOŠ SČMSD, Znojmo, s. r. o., si přichystali pro žáky ZŠ tradiční vídeňské speciality. Žáci 3. ročníku oboru Hotelnictví si připravili na ochutnávku tyto vídeňské speciality: Originale Sachertorte – sachr dort, Kaiser – Kugelhupf – císařská bábovka, Vánoční štola, Linzer Torte – linecký koláč. Nedílnou součástí tohoto kulinářského workshopu byly i tradiční vídeňské nápoje. Žáci ZŠ měli možnost výběru z následující nabídky: Brauner  - espresso lungo s mlékem, Melange – cappuccino, Türkischer – turecká káva z džezvy, Schlagobers – silná černá káva se šlehačkou, Cikorková káva – černá nebo s mlékem. Žáci oboru Kuchař - číšník měli v nabídce Leberkäse, což je staré tradiční jídlo, jež je v historii známo již 200 let.

Dále měli žáci ZŠ možnost zhlédnout kulturu stolování ve formě slavnostní vánoční tabule, která byla dílem žáků 2. ročníku oboru Kuchař – číšník. Každý z nich měl příležitost si vyzkoušet slavnostní skládání ubrousků s vánoční tematikou např. ubrousek ve tvaru anděla. Pravdivost tvrzení „Jídlo spojuje“ se potvrdila na tomto workshopu zcela viditelně – u každého stanoviště bylo plno.
Připravila Věra Kuchařová.

www.sousoszn.cz



Archiv