Menu

Víc jak 20 milionů hostů v Česku přenocovalo v hromadných ubytovacích zařízeních

08. 02. 2018

Obliba České republiky rostla významně i v roce 2017, kdy hranice vykázaného počtu hostů přesáhla poprvé v historii 20 milionů ubytovaných v rámci hromadných zařízení.
Nárůst je patrný jak v rámci domácí návštěvnosti o 7,7 %, ale také zahraničních návštěvníků o 8,1 %. Zvýšil se i počet přenocování, kdy počet nocí dosáhl 53,3 milionu, což bylo o 3,6 milionu více než v předchozím roce. Pozitivní výsledky vykazují všechny regiony České republiky. Tradičně se ve vysokých číslech drží Jihomoravský kraj, kde se návštěvnost zvýšila o 14,6 % příjezdů a 14,9 % přenocování. Více než 10% hranici ve zvýšení příjezdů dosáhly další čtyři kraje, a to Plzeňský, Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský.
Nejvíce zahraničních turistů k nám míří tradičně z Německa, a to v počtu téměř 2 miliony. Dále pak Slováci s nárůstem 7,2 %, Polsko s nárůstem 6,9 %. Dle údajů se vrací i dříve početní návštěvníci z Ruska, kdy jich přijelo do České republiky o 35,3 % více než v roce 2016. Návrat je postupný také u hostů z Ukrajiny a potěšující je nárůst turistů z pobaltských zemí - Estonska, Litvy a Lotyšska, kde 12% nárůst představuje více než 100 tisíc turistů. Pozitivně se vyvíjí počet příjezdů zejména turistů z Jižní Koreje o více než 28,2 % a dále pak ze Spojených arabských emirátů a Saudské Arábie, kde čísla dosahují téměř 20% nárůstů. Velmi propagovaná Čína, se kterou má Česká republika navázáno několik přímých linek, dosahuje také navýšení v počtu turistů. Celkově jich v loňském roce přijelo již 491 648, což je o 38 % více.
Připravila Asociace cestovních kanceláří ČR.

www.ackcr.cz



Archiv