Menu

Ve středních Čechách se s novou sezonou otevírají nové expozice

28. 03. 2022

Nejen středočeská muzea přicházejí v nové sezóně s novými expozicemi. Novinky se chystají na zámku v Dobříši či na Konopišti anebo v muzeích v Roztokách u Prahy, Netvořicích anebo v Jesenici. K návštěvě láká expozice v Památníku Františka Hrubína v Lešanech či pamětní síň Dr. Alice G. Masarykové v Lánech. Návštěvníky skanzenu ve Vysokém Chlumci průvodce nově provede obytným domem z Řikova. Návštěvníci si letos také naplno užijí expozice vzniklé v posledních letech ovlivněných pandemií koronaviru a souvisejícími omezeními, zabraňujícími návštěvě. Novinky se plánují také jinde ve středních Čechách.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy připravilo unikátní multimediální archeologickou expozici nazvanou Archevita – stopami věků, která návštěvníkům umožní zažít dějiny všemi smysly, potkat pratura, podívat se, jak se vyráběla sekyra anebo jak se kdysi obchodovalo. Vše bude podpořeno projekcemi, hologramy a virtuální realitou. Slavnostní otevření proběhne jako celovíkendová akce od 22. do 24. dubna.

Od května letošního roku se návštěvníkům otevře nedávno obnovený francouzský park s oranžerií v Dobříši. Momentálně se v ní nachází výstavy Voda a Les, které mají sloužit hlavně dětem a obrazově a hravě jim vysvětlovat vodohospodářství a lesnictví kraje. V Oranžerii zároveň vznikne galerie manželky tvůrce legendárního krtečka Emilie Milerové. Stávající expozice na samotném zámku je aktuálně uzavřená z důvodu rekonstrukce prostor a prohlídkového okruhu.

Na zámku Konopiště jsou letošní novinkou večerní prohlídky Šlechtické zábavy a slavnosti. Představí, jak trávila aristokracie volný čas v nejzajímavějších prostorách zámku, včetně těch, které jsou veřejnosti běžně nepřístupné. Netradiční prohlídky budou probíhat každou druhou středu od dubna do konce listopadu.

Na nově zrekonstruovanou expozici se návštěvníci mohou těšit v Městském muzeu v Netvořicích, zpřístupněna bude od května letošního roku. Naplno bude možné prozkoumat nově vybudovanou expozici ve Vlastivědném muzeu v Jesenici, pobočce Muzea T. G. M. Rakovník. Poprvé se představila již v roce 2020, návštěvnost byla ovšem omezena. V úvodu seznamuje s obdobím pravěku, hlavní část je následně věnována místním středověkým hrádkům a tvrzím. Nese název Poklady středověkých tvrzí a hrádků Jesenicka. Další a tentokrát zcela nová expozice v muzeu nese název Příroda a lidé na Jesenicku. Zpřístupněna je od 24. března letošního roku.

Od 28. května bude po proběhlé rekonstrukci slavnostně otevřena pamětní síň Dr. Alice G. Masarykové a Českého červeného kříže v Lánech. Je zařízením Muzea T. G. M. Rakovník a spravuje ji jeho lánská pobočka.

Letos je rovněž otevřena obnovená expozice v Památníku Františka Hrubína v Lešanech, kde slavný básník prožil své dětství. Věnuje se jeho životu a dílu. Do pamětní síně se vstupuje poutačem ve tvaru velkého leporela s textem Hrubínova rukopisu Lešanských jesliček. Hlavní sál lemují prostorové moduly s průřezem jeho díla. Výrazným prvkem expozice je dřevěný stůl s fotografiemi a dokumenty z rodinného archivu.  

Při komentované prohlídce skanzenu ve Vysokém Chlumci se návštěvníci nově dozvědí mnoho zajímavých informací v prostorném roubeném domě z Řikova, který byl do skanzenu přenesen roku 2020 a dnes je nejstarším obytným objektem v areálu. V rámci volné prohlídky bude zpřístupněna také expozice v kovárně z Počepic. Je v ní funkční výheň, historické kovadliny a expozice kovářského řemesla.

„Tipem k dubnovému výletu může být také návštěva Sázavského kláštera, a to zejména jeho neorenesanční věže a gotického sklepení. Tyto prostory totiž budou od června procházet rekonstrukcí, a tak si správa kláštera připravila jejich speciální prohlídky ještě za stávajícího stavu. V rámci prohlídek budou představeny i plány do budoucna,“ doplňuje Jakub Kulhánek, vedoucí marketingu Středočeské centrály cestovního ruchu. 
Připravila Linda Dlouhá.

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia



Archiv
for kids