Menu

Turistické vizitky, fenomén, který převálcoval ostatní suvenýry

25. 10. 2022

Turistické vizitky jsou suvenýr a fenomén, který v posledních letech převálcoval ostatní turistické suvenýry, jako jsou dřevěné turistické známky, pohlednice, magnetky či štítky na hole. Kombinace kvalitních snímků na samolepce a prostoru pro vlastní poznámky v turistickém deníku je podle propagátora turistiky Marcela Goetze geniální. Řekl to ČTK na brněnských veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour.

Turistické vizitky jsou na trhu 15 let a dnes už prakticky není v Česku turistické místo či atrakce, která by neměla vlastní vizitku. Z pohledu prodejce slouží i jako dobrý marketingový nástroj. Vydává je v Liberci společnost Wander Book, které se podařilo je rozšířit i na Slovensku, v Polsku a v Rakousku, postupně se rozšiřují i v Maďarsku a Chorvatsku. 

„Lidé, kteří je dělají, jsou kreativní, rychlí, sběratelský systém funguje přes čárové kódy a největší sběratelé jsou poměrně hodně odměňováni. V Liberci tak teď mají největší data o turistice v Česku,“ míní Marcel Goetz, který je organizátorem turistických akcí a tvůrcem České pohádkové akademie.   

Sběratelé se mohou na webu Turistického deníku srovnávat i s ostatními. „Každý si může nechat udělat i osobní vizitku, sběratelé mají jednou za rok setkání. My děláme pravidelná setkání různých sběratelů v bistru Národního muzea, 99 procent z nich jsou vizitkáři,“ řekl Marcel Goetz. Vizitka je na rozdíl od některých dalších suvenýrů levná, stojí 12 či 15 korun a kupují ji všichni od dětí po důchodce.   

Na jedné straně jsou vizitky sběratelský fenomén, na druhé straně je evolucí kdysi populární vandrovní knížky, pozdějších tzv. cancáků, kam si turisté zapisovali zážitky z cest. „Když jsem šel kdysi pochod z Tachova na Duklu, dával jsem si do svého deníku razítka. Asi jsem byl líný a nic jsem si nepsal, ale i tak je to úžasný materiál, který ukazuji vnoučatům. V dnešním deníku jsou zápisky a obrázky, je to rodinný klenot,“ řekl Marcel Goetz. 
Připravila Česká tisková kancelář. Fotografie Lenka Goetzová.
ces
www.pohadkovekralovstvi.cz
www.bvv.cz/go-regiontour
www.prahouturistickou.cz
www.turisticky-denik.cz
www.wander-book.com
s
www.ctk.cz
www.dobryden.cz



Archiv