Menu

Trojská botanická zahrada slaví 50. narozeniny

29. 01. 2019

Fascinuje vás krása orchidejí? Pak si určitě nenechte ujít letošní 13. výstavu ve skleníku Fata Morgana, která se ponese v duchu oslavy krásy rostlinného těla. Představí se vám řada druhů orchidejí z tropických oblastí naší planety, kterou doplní originální květinová aranžmá z dílny jedné z nejlepších českých floristek současnosti Kláry Franc Vavříkové. Výstava se koná od 8. do 31. března, denně kromě pondělí od 9.00 do 19.00 hodin. Chybět nebude ani doprovodný program a prodej širokého sortimentu orchidejí.
Trojská botanická zahrada letos slaví půl století od svého založení v roce 1969. Celý narozeninový rok bude věnován kráse rostlinného těla a výjimkou nebude ani letošní výstava tropických orchidejí. Už na začátku března se milovníci květin mohou těšit na atraktivní poklady ze sbírky trojské botanické zahrady i od dalších předních českých pěstitelů. „Výstava orchidejí patří ke stěžejním akcím, které naše zahrada každoročně připravuje. Poprvé se ve skleníku Fata Morgana konala už v roce 2006 a od té doby každý rok přilákala tisíce obdivovatelů exotických rostlin. V loňském roce to bylo více než 23 tisíc návštěvníků. Letošní ročník je součástí oslav 50. výročí existence botanické zahrady, a proto má být holdem rostlinné kráse i připomínkou našeho významného jubilea,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy. 

Narozeninová výstava orchidejí vyzdvihne krásu rostlinného těla
Rafinovanost i elegance orchidejí budou vévodit v průběhu měsíce března skleníku Fata Morgana. „Chtěli jsme, aby letošní výstava orchidejí byla slavnostní a jedinečná, proto jsme pro její kreativní ztvárnění oslovili právě paní Vavříkovou. Našim cílem je, aby výstava dosáhla špičkové úrovně nejen po stránce odborné, ale i po stránce floristické,“ říká Radka Pšeničková, náměstkyně pro útvar marketingu a PR. Výstavu doplní zajímavý víkendový program, chybět nebudou přednášky či ukázky aranžování. Návštěvníci se mohou těšit i na oblíbený prodej orchidejí. 

Klára Franc Vavříková vykouzlí ve skleníku Fata Morgana barevný orchideový koktejl
Floristickou část výstavy připravuje jedna z nejlepších českých floristek Klára Franc Vavříková. Je držitelkou titulu mistr České republiky ve floristice 2014, mistr Slovenské republiky ve floristice 2016 a 2017. V současné době je místopředsedkyní Svazu květinářů a floristů České republiky. Ve vysoké floristice se pohybuje od roku 2010, kdy získala bronz na mistrovství České republiky ve floristice – Děčínské kotvě. Specializuje se na velké projekty, ale ráda se věnuje i zákazníkům ve své Henriho květinové dílně Sázava. V současnosti je členkou skupiny floristů známé pod názvem Český DREAM nejen Floristický TÝM, která se na realizaci výstavy bude rovněž podílet. „Ztvárnění oblíbené a známé výstavy orchidejí ve skleníku Fata Morgana je jednoznačnou výzvou pro každého floristu. Takto pojatá akce je zcela odlišná od dosavadních velkých projektů, které jsme realizovali. Jde o prezentaci jedné čeledi v kulise fantastického porostu plného nádherných rostlin. Florista tak musí zcela privilegovat orchideje se zajímavým podpůrným prvkem, aniž by popřel kouzlo samotné Faty Morgany,“ přibližuje floristka Klára Franc Vavříková. Základní myšlenkou konceptu výstavy je právě krása rostlinného těla orchidejí. Ta vynikne na podkladu, který květiny nebude rušit, ale naopak je podpoří a nechá vyznít. „Jako podklad jsme zvolili prvek kruhu, jenž je symbolem nekonečna, koloběhu života, štěstí a naděje, vlastně i přátelství a věrnosti. Je to pozitivní obrazec, který bude návštěvníky provázet celou výstavou,“ vysvětluje Klára Franc Vavříková. A dodává: „Celá expozice bude hýřit barvami, jež osobně ráda připodobňuji k chutím a vůním. Na výstavě se tak návštěvník setká například s pomerančem, čokoládou, kokosem, mentolem, jahodovou, malinovou a vanilkovou zmrzlinou a možná i s kávou. Chybět nebude barevnost pavího pera a krve… prostě Fata Morgana.“ 

Otevírací doba v lednu a únoru
Skleník Fata Morgana od 9 do 16 hodin v úterý až neděli a svátky. Venkovní expozice od 9 do 16 hodin. Vinotéka sv. Klára od 13 do 17 hodin v pondělí až pátek, od 11 do 17 hodin v sobotu, neděli a svátky.
Připravila Darina Miklovičová.


www.botanicka.cz

 

 

 



Archiv
for kids