Menu

Světový pohár FIS Masters Cup v Peci pod Sněžkou

13. 03. 2023

hotel_horizont_1

Pec pod Sněžkou i letos hostil Světový pohár ve sjezdovém lyžování kategorie Masters. Závodní víkend letos připadl na 11. až 12. března, kdy byl první den věnován slalomu a následující obřímu slalomu. Soutěžilo se na tratích sjezdovky Javor místního SkiResort ČERNÁ HORA – PEC, jednoho z nejlepších lyžařských areálů v Česku. FIS Masters Cup se v Peci koná již od roku 2008. Účastní se ho muži i ženy ve věku 30 a více let, v kategoriích odstupňovaných po pěti letech.

Vrcholné závody Světového poháru kategorie Masters pořádané v Česku charakterizuje velmi kvalitní příprava tratí ve SkiResort ČERNÁ HORA – PEC a profesionální organizace na vysoké úrovni. Od roku 2008 se pravidelně konají v Peci pod Sněžkou, čímž se Česko zařadilo po bok tradičních pořadatelských zemí, jako jsou například Rakousko, Německo, Itálie, Francie, Švýcarsko, Slovinsko, Chorvatsko či Slovensko: „Jsme nesmírně rádi, že se naše republika mohla zapojit mezi pořadatele závodů Světového poháru kategorie Masters, vždyť lyžování je neoblíbenějším domácím zimním sportem. Díky zázemí a technickému servisu ve SkiResortu ČERNÁ HORA – PEC, na který se můžeme plně spolehnout, i kooperaci a podpoře TJ Slovan Pec a Loko Trutnov získává námi pořádaný FIS Masters Cup pravidelně skvělé hodnocení,“ komentuje Iva Kárníková z pořadatelské společnosti SJ Ski spol. s r.o.

Oblíbenost šampionátu dokládá i skutečnost, že se zde potkávají závodníci z celého světa, kterých bývá pravidelně kolem dvou stovek. Opakovaně nechybí zástupci z tradičně silných lyžařských velmocí, jako jsou Němci, Rakušané, Francouzi nebo Italové či zkušení matadoři ze Slovenska. „Mimo jiné dorazili lyžaři z Nového Zélandu, USA, Chile či Austrálie. V letošním roce nás již netrápil dozvuk covidové pandemie, a tak se počty závodníků opět navýšily,“ uvedla Iva Kárníková.

V roli mezinárodního technického delegáta letos sportovní klání přivítalo Olgu Charvátovou Křížovou, bývalou československou reprezentantku a bronzovou medailistku ze zimních olympijských her v Sarajevu, které se konaly v roce 1984.

Atmosféru závodů dotvářel bohatý doprovodný program. Jeho vrcholem bylo sobotní slavnostní vyhlášení výsledků slalomu, které se už tradičně odehrává na půdě hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou. „Máme velkou radost, že nám hotel Horizont poskytuje základnu, kde se mohou závodníci společně setkávat a užít si atmosféru a emoce ze svých úspěchů. Toto partnerství je pro nás obrovskou devizou v zajištění vysoké úrovně celého šampionátu,“ doplňuje Iva Kárníková.

Letošní ročník FIS Masters Cupu se v Česku uskutečnil pod záštitou ministra pro místní rozvoj, hejtmana Královéhradeckého kraje, starostů měst Pece pod Sněžkou a Trutnova. Nemohl by se konat rovněž bez podpory Nadace ČEZ, SkiResort ČERNÁ HORA – PEC a řady dalších partnerů včetně známého hotelu Horizont či celostátních a regionálních médií. „Ráda bych všem, kteří závodům poskytli podporu, poděkovala za jejich podporu i vstřícnost. Díky vám se může tato výjimečná sportovní událost konat i v Česku,“ uzavírá Iva Kárníková.

Světový pohár FIS Masters Cup
je soutěž pořádaná zejména v Evropě a v Severní a Jižní Americe, které se rok co rok účastní okolo 10 tisíc aktivních závodníků z celého světa. Účastníci musí být ve věku vyšším než 30 let a být platnými členy příslušné národní lyžařské asociace, která je řádným členem Mezinárodní lyžařské federace FIS. Většinou jde o bývalé lyžařské reprezentanty a špičkové závodníky, proto jsou závody FIS Masters divácky velmi populární. V Česku je pořádáním závodů pověřena společnost SJ SKI, s.r.o.



Archiv