Menu

Soutěž Vesnice roku 2019 má své finalisty

03. 07. 2019

 Vítěze a nositele titulu "Vesnice roku 2019" budeme znát v polovině září, kdy bude vyhlášen na Jarmarku venkova v Luhačovicích.

"Členům celostátní komise přeji jasnou mysl a hodně štěstí při hodnocení a závěrečném rozhodování. Vybrat nejlepšího z nejlepších je totiž vždy velmi těžké. Všem finalistům přeji hodně štěstí v celostátním kole. Již nyní mohu říci, že pro mě jsou vítězové všichni a velmi se těším na setkání s nimi na Jarmarku venkova, který se tradičně uskuteční v Luhačovicích. Těším se na setkání nejen s finalisty," uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Krajské hodnotitelské komise v posledních týdnech nahlédly do českého, moravského a slezského koutu našeho venkova. V jednotlivých obcích viděly, jak s úctou a respektem přistupují k historickému bohatství, k tradicím, s jakou přirozeností podporují spolkový, společenský a sportovní život, s jakou péčí se věnují zeleni a ochraně životního prostředí, že promyšleně a prakticky připravují plány a investují, a tím vším dělají ze svých vesnic krásná místa pro bydlení, ale hlavně pro život.

Všech 206 obcí, které se v letošním roce přihlásily do soutěže, bylo hodnoceno v následujících oblastech: koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce. Co do počtu obyvatel, je nejmenším finalistou obec Lozice z Pardubického kraje se 160 obyvateli a naopak největší finalista s 1 857 obyvateli je valašská obec Ratiboř ze Zlínského kraje.

Obcím byly také uděleny další stuhy, a to Modrá stuha za společenský život, Bílá stuha za činnost mládeže, Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí a Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Vítěze naleznete zde.

Vítězné obce krajských kol postupují do celostátního kola, které se uskuteční první zářijový týden. Vítěz celostátního kola bude vyhlášen na Jarmarku venkova v Luhačovicích dne 14. září. Vítěz a nositel titulu "Vesnice roku 2019" získá finanční odměnu formou dotace do výše až 2,6 milionů korun od Ministerstva pro místní rozvoj a vůz ŠKODA SCALA.
 

Název

Kraj

Bělotín

Olomoucký kraj

Čejetice

Jihočeský kraj

Hazlov

Karlovarský kraj

Libovice

Středočeský kraj

Lipová

Ústecký kraj

Lozice

Pardubický kraj

Morkůvky

Jihomoravský kraj

Nový Hrádek

Královéhradecký kraj

Otice

Moravskoslezský kraj

Pačejov

Plzeňský kraj

Ratiboř

Zlínský kraj

Sobíňov

Kraj Vysočina

Svojkov

Liberecký kraj

Připravila Veronika Vároši.

www.mmr.cz

 

 

 

 

 



Archiv
for kids