Menu

Skryté příběhy s geniem loci: Poutní místa středních Čech zachycuje nová brožura

06. 03. 2023

Poutní místa po staletí lákají poutníky z celého světa. Jsou opředena tajuplnými legendami, přitahují pozornost a nutí k zamyšlení. Přesně taková místa najdete i ve středních Čechách. Nová brožura Středočeské centrály cestovního ruchu představuje 16 poutních míst, která zvou k návštěvě a přitahuje pozornost i k méně známým cílům, které lákají zvláštní energií.

Vydat se vstříc novým zážitkům, nechat se vtáhnout do ticha a síly chrámů a klášterů, kterým jsou připisována uzdravení těla i duše lze i ve středních Čechách. Navštivte prastaré hradiště Levý Hradec, kolébku křesťanství v Čechách a první mocenské centrum přemyslovského státu stojící vysoko nad levým břehem Vltavy. V Posázaví uprostřed ostrova sv. Kiliána v Davli, kam se po souši nedostanete, objevíte druhý nejstarší mužský klášter na našem území. Od pozůstatků ostrovního kláštera sv. Jana Křtitele se na pevnině vydejte naučnou stezkou Sekanka, která vás provede nejvýznamnějšími lokalitami souvisejícími s počátky českých dějin.

V brožuře nechybí ani nejstarší tuzemské poutní místo Stará Boleslav, poutní kostel v obci Svatý Jan pod Skalou nebo Tetín jako místo neoddělitelně spjaté s životem i úmrtím sv. Ludmily. Tajuplná místa doplňuje honosné baroko uprostřed lesů - Maková hora, na které se nachází kostel z 18. století. Skryté místo za zalesněnými svahy přitahuje návštěvníky neopakovatelným geniem loci. V Brdech a v Podbrdsku jsou i další lákadla. Jako balzám na duši působí atmosféra barokního areálu Skalka, který je tvořen kostelem, klášterem a křížovou cestou. Poutní místo Svatá hora zase láká k přespání. Zažít můžete noční prohlídku ambitu, krápníkovou kapli při svíčkách nebo večeři s živou hudbou v barokní jídelně.

Po celé generace na tato místa míří poutníci zdaleka i z blízkého okolí. „Odměnou jim je energie, kterou oplývají. Zvláště v této uspěchané době, ve které hledáme zákoutí, která nám dodají klid. Jsem rád, že se nám podařilo zmapovat ta nejzajímavější ve středních Čechách. Zároveň chceme ukázat, že není třeba cestovat do Španělska či Francie, když najít ideální útočiště v krásné přírodě můžeme i u nás,“ dodal k brožuře Jakub Kulhánek, ředitel Středočeské centrály cestovního ruchu.

Brožura zachycuje také chrám Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Kutné Hoře - Sedlec. Milovníci historie a gotiky by neměli minout Sázavský klášter, který je zasvěcený sv. Prokopovi, patronu horníků, vinařů i Posázaví. Nově je možné projít areál
i bez průvodce.

U každého místa je v brožuře uvedena přesná lokace a krátký popis historie. Součástí tiskoviny jsou nejdůležitější poutní stezky, které některá místa propojují. Zájemci se tak mohou vydat po stezkách, které procházejí středními Čechami a provázejí po dalších krásách a zajímavostech regionu. Nechybí ani informace o otevírací době nebo QR kódy, které odkazují na podrobnější informace, které zjednoduší plánovaní cesty. Elektronickou podobu brožury najdete ZDE. Tištěná verze bude k dispozici na veletrhu Holiday World ve dnech 17. – 19. března, informačním centru Středočeské centrály cestovního ruchu v Praze, na vybraných kulturních akcích po celé republice nebo na veletrzích cestovního ruchu. Brožura je k dispozici v češtině, němčině a polštině. Připravuje se také verze v angličtině.
Připravila Lucie Vurbsová, foto SCCR a Marek Šaroch.
 
www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia 



Archiv
for kids