Menu

Říjen ve středních Čechách

29. 09. 2023

Levandulové údolí, Zdice – Chodouň
říjen
Ve vesnici Chodouň se rozkládá Levandulové údolí, které se pyšní nejrozsáhlejším levandulovým polem v BIO kvalitě v Česku. Jde o celoroční areál, který nabízí odpočinek, novou energii a vitalitu. V místní restauraci ochutnáte tradiční speciality z BIO Levandule Chodouňské a okolních farem. Víkendy zase patří jednotlivým tradičním plodinám a tradicím. V průběhu října se budou konat Slavnosti řemeslného piva (14.–15. 10.), Dýňové slavnosti (21.–22. 10.) nebo Prvorepubliková cukrárna (28.–29. 10.).
Více
ZDE

Večerní prohlídka na zámku Konopiště „Vznešenost zavazuje“
4.
, 18. 10. 
Tematická večerní prohlídka zámku Konopiště je věnovaná přátelství hraběte Harracha a arcivévody Františka Ferdinanda, které vyvrcholilo obětavou snahou ochránit arcivévodu při sarajevském atentátu. Večerní prohlídky na Konopišti se uskuteční od 19 hodin. Prochází se nejzajímavějšími prostory, včetně těch, které nejsou běžně veřejnosti přístupné. 
Více ZDE

Kingdom Come: Deliverance – Rataje od středověku po současnost, zámek v Ratajích nad Sázavou
od 7. 10.
Po pěti letech od vydání hry Kingdom Come: Deliverance, přichází jedinečná příležitost nejen pro fanoušky i milovníky středověkých dobrodružství. Městys Rataje nad Sázavou připravil ojedinělou výstavu s názvem "Kingdom Come: Deliverance – Rataje od středověku po současnost". Projekt má za cíl seznámit návštěvníky s historií městysu Rataje na přelomu 14. a 15. století skrze nahlédnutí do vývojového procesu hry Kingdom Come: Deliverance, představení charakterů a konceptů prostředí. Výstava bude nejen o poznání historie této oblasti a porovnání se současností, ale také o příležitosti fanoušků se potkat navzájem a nasdílet si svá dobrodružství.
Více
ZDE

František Kupka – Knihomol, GASK, Kutná Hora
7. 10. 2023 – 14. 1. 2024

Galerie GASK zve na výstavu malíře Františka Kupky, který se jako jeden z mála českých umělců zapsal zásadním způsobem do světových dějin výtvarného umění. Výstava představí sedm souborů bibliofilií ze sbírek GASK. K vidění bude nejen slavné grafické album Čtyři příběhy bílé a černé z roku 1926, ale třeba i obě bibliofilská vydání Písně písní s Kupkovými ilustracemi – z roku 1905 a 1931. Soubory tisků doplní originály Kupkových děl ze sbírek Národní galerie v Praze.
Více ZDE

Středověká hudba v klášteře svatého Prokopa, klášter Sázava
14.
 10.
V autentických interiérech bývalého klášterního obydlí zazní unikátní středověká duchovní i světská hudba slavných pozdně středověkých skladatelů: Francesco Landini, Johannes Ciconia, Matteo da Perugia, Paolo da Firenze, Zachara da Teramo a dalších z doby kolem roku 1400. Vystoupí sopranistka Anna Petrtylová, na dobové nástroje (clavisimbalum, varhanní pozitiv) zahraje Tomáš Hála. Během koncertu a krátce po něm budou vystaveny originály dobových pergamenových hudebních rukopisů ze 14. století.
Více ZDE

Svatohavelské posvícení, Muzeum lidových staveb v Kouřimi
15.
 10.
Třetí říjnovou neděli návštěvníky přivítají pracovníci muzea s posezením a popovídáním u posvícenského stolu. Bude připraven program “pěkná hodinka”, ukázky pečení řepánků a kouřimských mětýnek, chybět nebude ani šlapání a nakládání zelí. Na děti čeká veselý kolotoč řezbáře Matěje. Na vesnickém trhu na návsi skanzenu bude mimo jiné možné pořídit med, domácí čabajky a klobásy, koření, keramiku, šité hračky, kované výrobky, likéry, víno nebo miletínské modlitbičky.
Více
ZDE

Zahajovací koncert zámeckých hudebních setkání – Pocta houslistovi Josefu Sukovi, Průhonický zámek
15. 10.

Příznivci vážné hudby se mohou na zámku Průhonice těšit na nový cyklus koncertů Zámecká hudební setkání. Zahajovacím koncertem tohoto cyklu bude Pocta houslistovi Josefu Sukovi. Vystoupí Ivan Ženatý (housle) a Petr Jiříkovský (klavír).  Koncerty probíhají od 17 hodin v Rytířském sále.
Více ZDE







Halloween ve sklárně Rückl, Nižbor
21. 10.
K tomuto svátku, stejně jako ke sklárně patří oheň. Ten nesmí v peci vyhasnout, a proto bude možné v rámci svátku Halloween nahlédnout jak do pece, tak si vyzkoušet práci se sklářskou píšťalou v huti. Děti v kostýmech mají vstup na prohlídku zdarma a dostanou malý dárek. Pro všechny bude připraveno halloweenské občerstvení a také malování na obličej se strašidelnými motivy. Odpoledne bude na zámku v informačním centru keltské kultury probíhat oslava svátku Samhain až do večerních hodin.
Více ZDE

Čokoládové podzimní prázdniny na zámku Loučeň
26. - 29. 10.

Na zámku Loučeň mají speciální program podzimních prázdnin a k nim příjemný dárek: během celých čokoprázdnin děti nehradí žádné vstupné a zaplatí pouze čokopříplatek. Čeká na ně park s dvanácti labyrinty a bludišti, dětský lanový park, nádherné barvy podzimu a fotopointy. Zámkem provede některý člen knížecí domácnosti, a kromě rodiny Thurn Taxis seznámí návštěvníky i s historií čokolády.
Více ZDE






Otevření 13. komnaty na zámku Mnichovo Hradiště
28.
 - 29. 10.
Zámek v Mnichově Hradišti, který byl původně v renesančním a později přestavěn v barokním stylu, zve na konci října na výjimečnou prohlídku speciálně chráněných prostor obrazárny a zlatého salonku v rámci I. prohlídkového okruhu "Zámecké interiéry". Tyto prostory jsou unikátně dochované místnosti, které jsou kvůli své ochraně běžně nepřístupné.
Více
ZDE

Sezónní program v Centru řemesel a zahrad Botanicus v Ostré
do 29. 10.
V centru řemesel a bylinné zahrady Botanicus v Ostré je možné navštívit dílnu dráteníka, řezbáře a kováře, výrobu mýdel, provazu, svíček či papíru. Vládne zde atmosféra tradičních řemesel, která byla nezbytnou součástí života našich předků, které je možné si vyzkoušet. Rostliny jsou zde pěstovány na ekologických zahradách, které mají nejen charakter produkčních ploch, ale zároveň slouží i jako zahrady vzdělávací a odpočinkové.  Během sobotních představení probíhají kejklířská, divadelní i hudební vystoupení.
Více ZDE

Cyklohráček – neobyčejný výletní vlak z Prahy na Okoř a do Slaného
29. 10.
Speciální vlaková souprava Cyklohráčku jezdí již desátým rokem z Prahy hl. n. do Slaného každou sobotu, neděli a státní svátky po nejhezčí pražské železniční trati, tzv. Pražském Semmeringu. Trasa vede přes Jinonice, Cibulku a Zličín, až do středočeské Hostivice. Odtud pokračuje malebným krajem kolem hradu Okoř a Zákolanským údolím, kde je možné se vydat na výlet do útulné zoo v obci Zájezd nebo k nejstarší dochovalé stavbě v celých Čechách, na rotundu sv. Petra a Pavla na Budči. Cyklohráček během sezóny několikrát zavítá až do Zlonic, kde se nedaleko nádraží nachází železniční muzeum.
Více ZDE

Připravila Lucie Vurbsová

www.strednicechy.cz
www.centralbohemia.cz
www.facebook.com/…trednicechy/    

#VisitCentral­Bohemia  



Archiv