Menu

Rekordní turistické známky

20. 08. 2020

Turistické známky jsou sběratelským fenoménem a současně vynikajícím českým nápadem propagujícím turistické cíle a domácí cestovní ruch. Jsou to kulaté, dřevěné, vypalované plakety, které jsou suvenýrem a zároveň jakýmsi "potvrzením či dokladem" o dosažení turisticky atraktivního místa. Zkrátka přijdete na hrad a tam si můžete pořídit turistickou známku. A ty sbírají tisíce lidí. Mají co, protože aktuálně už je vydáno 2637 druhů klasických turistických známek a navíc i 2492 výročních a 262 prémiových.

Turistická známka s číslem 1 vznikla v roce 1997 pro nejvyšší horu Moravy – Praděd. Její obří provedení vážící 40 kg je součástí expozice Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Největší turistickou známku vyrobili v Rýmařově k 10. výročí turistických známek v ČR – má průměr 1 m, tloušťku 10 cm a váží skoro půl metráku - 40 kilo. Motiv známky znázorňuje původní kamennou rozhlednu na vrcholu Pradědu. Naopak nejmenší turistická známka, která je rovněž exponátem  Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, je zcela raritní, její průměr je 12,4 mm a tloušťka 4,6 mm, jedná se o jediný vyrobený exemplář, který je součástí sekce MINIATUR v pelhřimovském Muzeu rekordů.

A mimochodem: sběratelskou hru s turistickými známkami hraje více než 50 tisíc registrovaných turistů.

Od roku 2019 je zahraničních turistických známkových míst v součtu víc, než těch českých. Nejlépe si vede Slovensko a Maďarsko, ale aktuálně se vedení v pomyslném žebříku zemí ujímá Polsko, které v srpnu 2020 překonalo metu tisíce známkových míst. Turistické známky byly vyrobeny pro výletní místa, památky a další turistické cíle v již dvaceti zemích světa.
Připravil Miroslav Marek.

www.muzeumrekorduakuriozit.cz
www.dobryden.cz
  



Archiv
for kids