Menu

Ras Al Khaimah překonává rekord počtem 1,22 milionu turistů v roce 2023

11. 01. 2024

Ve srovnání s rokem 2022 došlo k nárůstu cestovního ruchu
a k výraznému 24% nárůstu počtu mezinárodních příjezdů. Za úspěchem emirátu Ras Al Khaimah stojí  hned několik klíčových událostí, od získání stříbrné certifikace EarthCheck jako první destinace na Blízkém východě až po posílení leteckého spojení a pořádání významných událostí.
Úřad pro rozvoj cestovního ruchu Al Khaimah (RAKTDA) ohlásil historicky nejúspěšnější rok v oblasti cestovního ruchu. V roce 2023 přijelo do tohoto přírodního emirátu rekordních 1,22 milionu hostů, což je o 8 % víc než
v roce 2022, a to díky výraznému meziročnímu nárůstu počtu zahraničních návštěvníků.

Výrazné výsledky jsou ovlivněny strategickými růstovými plány společnosti RAKTDA. Od investic do turistické infrastruktury, přes cílené iniciativy, které mají přilákat do emirátu více návštěvníků, až po rozvoj ekosystému založeného na udržitelnosti, Ras Al Khaimah nadále posiluje svou pozici destinace budoucnosti. Mezi jeho klíčové úspěchy v roce 2023 patří:
► 24% nárůst zahraničních návštěvníků, podpořený více než 2 200 mezinárodními aktivitami od roadshow, veletrhů
     až po mediální akce ve 30 zemích.
► Upevnění statusu centra obchodních a společenských akcí díky 23% nárůstu příjmů z MICE a 103% nárůstu
     příjmů ze svateb.
► Stříbrná certifikace v rámci předního světového programu EarthCheck pro udržitelné destinace - jediná destinace
     na Středním východě, která získala tuto úroveň certifikace spolu s více než 20 partnery z oblasti cestovního ruchu
     z řad hotelů a atrakcí.
► Umístění v žebříčcích nejlepších destinací, které navštívíte v roce 2023 podle
CNN Travel; nejlepších míst v Asii
     v roce 2024 podle
Condé Nast Traveler; Zapomeňte na Dubaj a Abú Zabí, Ras Al Khaimah je místem,
     kde se ve Spojených arabských emirátech vyplatí být, podle
Travel + Leisure India; a proč byste měli Ras Al Khaimah
     navštívit právě teď podle
Forbes.
► Posílení mezinárodního leteckého spojení zavedením přímých letů se společnostmi Qatar Airways, indickým dopravcem
     IndiGo, Smart Wings, Centrum Air a SmartLynx.
► Zahájení cestování bez hranic se společností Oman Tourism Development Company (OMRAN Group) pro propagaci
     a marketingové iniciativy v oblasti cestovního ruchu napříč destinacemi, čímž se zvýšil příjezd návštěvníků
     do Ras Al Khaimah a Musandamu.
► Debut resortu Anantara Mina Al Arab Ras Al Khaimah se začátkem roku 2024 a znovuotevření hotelu Waldorf Astoria
     Ras Al Khaimah po rozsáhlé rekonstrukci.
► Uspořádání několika významných akcí, včetně Světového poháru v minifotbale 2023, DP World Tour, půlmaratonu RAK,
     Arabského leteckého summitu, konference o plánování exotických svateb a Fóra globálních občanů.
► Vytvoření dvou nových Guinnessových rekordů, které přilákaly více než 65 000 návštěvníků na silvestrovský ohňostroj
     a přehlídku dronů v roce 2024.
► Společnost RAKTDA získala potřetí za sebou certifikát Great Place to Work® a v roce 2023 se umístila na 4. místě
     v žebříčku nejlepších pracovišť ve veřejném sektoru pro oblast GCC.

Raki Phillips, generální ředitel Ras Al Khaimah Tourism Development Authority, k rekordnímu roku 2023 uvedl: Pro náš emirát to byl skvělý rok, který jasně položil základy udržitelného růstu a rozvoje v Ras Al Khaimah." Dále dodal: Navzdory globálním výzvám, které ovlivnily naše odvětví, jsme jako komunita cestovního ruchu zůstali agilní a odolní a společně jsme se snažili nabídnout destinaci, která by našla odezvu u našich návštěvníků i obyvatel. Od investic do infrastruktury a pořádání akcí světové úrovně až po zajištění udržitelnosti a dostupnosti našeho emirátu pro všechny je Ras Al Khaimah pevně na cestě k dalšímu úspěchu v roce 2024 i v dalších letech."

Zvýšení počtu návštěvníků v Ras Al Khaimah
Úsilí agentury RAKTDA o propagaci emirátu mezi ještě širším světovým publikem se v roce 2023 vyplatilo a přineslo 7,8% nárůst celkového počtu návštěvníků za rok, čímž bylo dosaženo milníku 1,22 milionu, podpořeného růstem počtu zahraničních návštěvníků o 24 %. Tento vývoj byl doplněn také výrazným nárůstem obsazenosti hotelů v emirátu, která dosáhla působivých 74 %, což představuje meziroční nárůst o 11,7 procentního bodu.

Vzhledem k tomu, že Ras Al Khaimah sousedí se Sultanátem Omán, podepsala RAKTDA memorandum o porozumění s Ománskou společností pro rozvoj cestovního ruchu (OMRAN Group) s cílem realizovat aktivity v oblasti cestovního ruchu napříč destinacemi ve prospěch obou destinací. Cílem tohoto prvního strategického partnerství svého druhu je vytvořit pozici Ras Al Khaimah a ománské oblasti Musandam jako předních světových turistických destinací na Blízkém východě a vytvořit pro cestovatele příležitosti k návštěvě obou destinací v rámci jedné cesty.

Propojení světa s emirátem
Navýšení letecké dopravy do Ras Al Khaimah je klíčové pro dosažení cílů v oblasti cestovního ruchu. 1. listopadu 2023 se tak otevřela nová denní linka společnosti Qatar Airways na mezinárodní letiště Ras Al Khaimaha propojila tak emirát s více než 160 destinacemi po celém světě prostřednictvím leteckého uzlu v Dauhá.

Indie, která je pro Ras Al Khaimah jedním z hlavních zdrojových trhů zejména v oblasti incentivních  pobytů a svateb, přispěla ke zvýšení počtu příletů zavedením přímé linky společnosti IndiGo z Hajdarábádu, která doplnila přímý let do Bombaje.  Ras Al Khaimah přivítal rovněž v prvním pololetí šest příjezdů čtyř luxusních výletních lodí a v letošní sezóně 2023/2024 uvítá 14luxusních výletních lodí, přičemž do sezóny 2025/2026 jich bude 20 a do sezóny 2030/2031 50, což bude znamenat další nárůst počtu příjezdů.

Odpovědný rozvoj cestovního ruchu
V roce 2023 získal emirát stříbrnou certifikaci v rámci programu EarthCheck Sustainable Destinations - poprvé na Blízkém východě. Přísný proces EarthCheck zahrnuje monitorování a audit deseti ukazatelů udržitelnosti - od spotřeby energie a vody až po nakládání s odpady, analýzu uhlíkové stopy a zapojení komunity. RAKTDA tuto iniciativu podpořila spuštěním vlastního programu certifikace udržitelnosti pro podniky cestovního ruchu Responsible RAK, v jehož rámci doposud získalo stříbrný certifikát Responsible RAK více než 20 hotelů, atrakcí a cestovních kanceláří.

Emirát překonal průměrnou základní hodnotu ve třech významných oblastech, když vykázal o 23 % lepší výsledky v oblasti spotřeby energie s úsporou 12,4 gigajoulů od roku 2021, o 29 % v oblasti emisí skleníkových plynů, což se rovná úspoře 1,8 milionu tun CO2, a o 61 % v oblasti produkce odpadu, což od roku 2021 vede k úspoře 420 milionů litrů.

Růst návštěvnosti díky většímu počtu pokojů
Rychle rostoucí portfolio hotelů v Ras Al Khaimah má zásadní význam pro zvýšení počtu příjezdů do emirátu. V roce 2023 bylo oznámeno několik nových projektů v oblasti pohostinství, včetně hotelů Nobu, Le Méridien, W Hotels, JW Marriott & Hilton na ostrově Al Marjan, a dále Nikki Beach na ostrově Mina Al Arab, což představuje celkem více než 1 800 pokojů. V destinaci byl také přivítán Anantara Mina Al Arab Ras Al Khaimah Resort, který plně otevřel své brány 2. ledna 2024 se 174 pokoji, apartmány a vilami, včetně prvních vil nad vodou v emirátu. Kromě toho byl po rozsáhlé rekonstrukci znovu otevřen ikonický hotel Waldorf Astoria Ras Al Khaimah, který představuje modernizované pokoje a apartmá, nové kulinářské zážitky a nově pojaté wellness a prostory pro pořádání akcí. V blízké budoucnosti (2024/2025) budou otevřeny další připravované hotelové projekty, včetně Westin Resort (257 pokojů), Sofitel Al Hamra (292 pokojů), Rove Al Marjan Island (441 pokojů), Rotana Mangrove (258 pokojů) a Saij, A Mantis Collection Mountain Lodge (70 pokojů). Byly zveřejněny také podrobnosti o designu nového megarezortu Wynn Al Marjan Island v hodnotě 3,9 miliardy USD, který bude mít kapacitu 1 500 pokojů a bude inspirován mořskou krajinou čtyř ostrovů Al Marjan. Součástí integrovaného resortu budou obchody, herní zóna, nejmodernější centrum pro pořádání akcí, wellness a lázeňská zařízení, 24 restaurací.

Rychle rostoucí centrum akcí a nové rekordy
Ras Al Khaimah si nadále upevňuje svůj status globálního centra obchodních a společenských akcí a v roce 2023 zaznamenal 23,1% nárůst příjmů z MICE a 103,3% nárůst příjmů ze svateb. Emirát také hostil několik hlavních událostí, včetně Arabského leteckého summitu, konference o plánování exotických svateb (EWPC) a Global Citizen Forum, DP World Tour a RAK Half Marathon. Pověst města jako přední destinace sportovních akcí podpořilo také listopadové zahájení Světového poháru v minifotbale 2023, který byl premiérou turnaje na Blízkém východě a přilákal 32 národních týmů a více než 30 tisíc diváků.

Ras Al Khaimah se také proslavil rekordním silvestrovským večerem v začátku roku 2024. Osmiminutový ohňostroj a přehlídka dronů vytvořily dva nové tituly GUINNESS WORLD RECORDS™ v ohromující podívané, která rozzářila oblohu podél 4,5 km dlouhého úseku nábřeží v Ras Al Khaimah. Přehlídka se zapsala do historie a získala tituly "Nejdelší řetěz vodních plovoucích ohňostrojů" o celkové délce 5,8 km a "Nejdelší přímá linie dronů" o celkové délce 2 km.
Připravili Luděk Hladiš a Kateřina Lamačová. 

https://corporate.visitrasalkhaimah.com
https://visitrasalkhaimah.com/
www.facebook.com/VisitRasAlKhaimah/
www.instagram.com/visitrasalkhaimah/
www.youtube.com/user/VisitRasAlKhaimah 
www.linkedin.com/company/ras-al-khaimah-tourism/

 


Související články


Hotelnictví Ze světa

Čeští podnikatelé a architekti postaví v gruzínské Kobuleti multifunkční zelené město

Na hranici jedinečného biotopu mokřadů na březích Černého moře vyroste jedinečný komplex multifunkčních staveb společnosti Green...

23. 07. 2019

číst dál


Ze světa

Island je zelený

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí...

22. 04. 2021

číst dál


Archiv