Menu

Pražský mobiliář o krok blíže realizaci. Magistrát vybírá mezi čtyřmi dodavateli

22. 12. 2020

Sjednocený styl městského mobiliáře v Praze dostává jasnější obrysy. Po třech letech debat o jeho finální podobě, se pražský magistrát rozhodl oslovit 17 evropských firem, včetně tuzemských dodavatelů. Nová podoba laviček, košů a dalších prvků vzešla z veřejné zakázky a loni získala nejvyšší ocenění v rámci mezinárodní soutěže Red Dot Design Award.



Aby se Praha dokázala vyrovnat ostatním evropským metropolím, potřebuje se v první řadě zbavit přebytečného vizuálního smogu, na kterém se podílejí nejen chaotické reklamní tabule, informační cedule a směrové ukazatele, ale hlavně nekoncepčnost městského mobiliáře. V širokém centru Prahy například narazíte na 72 různých typů odpadkových košů. Situace by se ale v dohledné době mohla zlepšit. Praha nyní přistoupila k výběru nového dodavatele laviček, košů i stojanů na kola. Výsledky výběrového řízení chce magistrát oznámit už za měsíc.

Na začátku letošního roku oslovil magistrát 17 potenciálních dodavatelů, včetně těch tuzemských. Do návazného výběrového řízení, které proběhne začátkem příštího roku, se přihlásili čtyři z nich. V průběhu ledna by tak mohlo být jasné, kdo veřejnou zakázku vyhraje. V sázce je výroba první etapy městského mobiliáře, jejíž hodnota se odhaduje na 80 milionů korun bez DPH.

Vlastníkem městského mobiliáře by se v budoucnu měla stát přímo Praha, která si poté vybere nového provozovatele a správce majetku. Změna by se měla dotknout všech přístřešků zastávek městské hromadné dopravy, ale také zábradlí, laviček, odpadkových košů, stojanů na kola a dalších prvků pražského veřejného prostoru.

Dosud platilo hlavní město provozovateli nejen nájemné, ale také podíl na výnosech z reklam umístěných na mobiliáři. To by se mělo změnit. Přestože magistrát spustí novou veřejnou soutěž na provozování reklam, jeho hlavním cílem je počet reklamních ploch v dohledné době výrazně snížit.

„Usilujeme o moderní a designově funkční řešení městského mobiliáře, nejen na zastávkách městské hromadné dopravy. Již předchozí městská rada rozhodla, že jednotlivé prvky mobiliáře bude hlavní město Praha vlastnit a transparentně si vybere jejich nového provozovatele a správce. Rovněž provozování reklamy na prvcích mobiliáře projde novou veřejnou soutěží. Dnes jsme úspěšně zakončili mnohaměsíční proces jednání, jak zajistit kontinuitu fungování městského mobiliáře při přechodu na nový design. A to při bezpodmínečném zachování komfortu pro občany hlavního města,” uvedl radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu /TOP 09).

Výměna celého mobiliáře by se měla týkat dohromady 1 000 prvků. Proběhne v následujících dvou letech a rozdělena bude na tři sedmiměsíční etapy. Současnému dodavateli skončí smlouva v červnu 2021. Poté dojde k postupné obměně mobiliáře, který bude ve vlastnictví hlavního města. První přístřešky zastávek tak bude moci veřejnost využít už v listopadu příštího roku.

Podoba nového městského mobiliáře vzešla z anonymní soutěže organizované městským Institutem plánování a rozvoje (IPR) v roce 2017, kterou vyhrál návrh designérů Michala Froňka a Jana Němečka. Loni získal projekt nejvyšší ocenění v rámci mezinárodní soutěže Red Dot Design Award za design městského nábytku, jež už více než 25 let uděluje německé Design Centrum v Essenu. Jde o největší soutěž tohoto typu na světě, o jejíchž vítězích rozhodují designéři, architekti a umělci z celého světa.

Na lavičky stejného designu ovšem nenarazíme jen v Praze. Česká metropole totiž poskytla licenci k mobiliáři i Bratislavě, která tak v budoucnu do svých ulic bude také moci instalovat jednotlivé prvky. „Nová podoba pražského mobiliáře získala v minulém roce nejvyšší ocenění v rámci mezinárodní soutěže Red Dot Design Award za design městského nábytku. To jen dokládá další z mnoha úspěchů vedoucí k proměně Prahy ve světovou moderní metropoli, jsme proto rád, že se o tento úspěch podělíme spolu s Bratislavou,“ dodává radní Chabr.
Připravil Matěj Senft.

www.prague.eu 

 

 

 



Archiv
for kids