Menu

Nefalšovaná vánoční atmosféra ve Zvířeticích

10. 12. 2021

Jsou známé především výrobou tradiční keramiky. V posledních třech letech se však stalo tradicí, že do Zvířetic na Bakovsku se sjíždí lidé z okolí i v čase adventu, aby nasáli pravou a ničím nefalšovanou vánoční atmosféru. Kreativní centrum Zvířetice totiž pravidelně pořádá akci s názvem Vánoce na Hrnčířském dvoře ve Zvířeticích. Ani letošní rok není výjimkou. Navzdory koronavirové pandemii je od 26. listopadu k vidění nejen výstava spojená s vánočními zvyky, která zahrnuje přes 150 betlémů z depozitáře Hrnčířského dvora včetně unikátního betlému přátel Zvířetického dvora, ale také přehlídka tradičních řemesel.

Keramika má na Bakovsku dlouholetou tradici. Konkrétně ve Zvířeticích je to už více než čtvrt století. Letos v březnu totiž uběhlo přesně pětadvacet let od chvíle, co byl založen Hrnčířský dvůr Zvířetice. Ten se v současnosti ovšem nezabývá pouze tradiční výrobou keramiky. V rámci svého rozvoje se postupně stal také centrem společenských akcí se zaměřením na ukázku tradičních řemesel. To je výsada neziskové organizace Kreativní centrum Zvířetice, která za tímto účelem vznikla v roce 2019. „Potřebovali jsme oddělit výrobní činnosti od těch kulturně-společenských, které se musí z pravidla finančně dotovat a podporovat. Založení neziskové organizace se nám jevilo jako to nejlepší možné řešení,“ vysvětlují Petr Čáslavský, jeden z majitelů Hrnčířského dvora ve Zvířeticích, a spolumajitel dvora a kurátor letošní výstavy Michal Kořínek.

Jednu ze zmíněných kulturně-společenských činností spolku představují právě Vánoce na Hrnčířském dvoře ve Zvířeticích, které jsou nejdéle trvající vánoční akcí s tradičním programem na Mladoboleslavsku. „Propagují místní tradici, užité umění a kulturu. Tím, že zveme mistry svých řemeslných oborů působí projekt také didakticky a seznamuje návštěvníky s dávnou tradicí zpracovávání tradičních materiálů. Především však vytváří pravou atmosféru českých Vánoc a připomíná vše, co k nim patří,“ popisuje Čáslavský.

Letos se konají již potřetí. Poprvé za přispění Nadačního fondu Škoda Auto, který podpořil akci v rámci grantové výzvy Tady jsem doma. „V posledních letech dochází k tomu, že tradiční české zvyky spojené s vánočním obdobím se pomalu vytrácí. Myslíme si tedy, že je potřeba neustále připomínat odkazy, které nám v tomto směru zanechaly předchozí generace. Tak, aby vánoční tradice byly zachovány a předány generacím následujícím. To byl hlavní důvod, proč jsme se v rámci našeho fondu rozhodli tuto akci podpořit,“ říká Ladislav Kučera, ředitel Nadačního fondu Škoda Auto. „Zároveň to vnímáme jako možnost, jak si alespoň částečně zpříjemnit čas v aktuální složité době, která je způsobena koronavirovou pandemií,“ dodává Kučera. Podpora Nadačního fondu Škoda Auto velmi potěšila také Petra Čáslavského. „Díky tomu můžeme na akci mimo jiné přivítat opravdu skutečné mistry jednotlivých oborů, kteří budou předvádět své řemeslné dovednosti po celou dobu konání výstavy,“ vítá.

Součástí zpoplatněné výstavy je například přehlídka vánočních dekorací, ukázky řemesel a rukodělných dovedností nebo výstava betlémů. Návštěvníci dokonce mají možnost pomoci vytvořit nový zvířetický betlém. Jedná se o tzv. betlém přátel Zvířetického dvora. „Je to novodobý fenomén, který dává vzniknout něčemu hezkému a zajímavému pro příští generace. Pravidelní návštěvníci na své vlastní náklady nechávají vytvářet figury svých postav, jimiž posléze betlém doplňují. Ten se tak každým rokem rozšiřuje,“ říká Čáslavský.

V rámci bohatého doprovodného programu lze dále navštívit třeba fotoateliér, který nabízí možnost zhotovení vánočních fotografií od profesionálů. Zároveň má každý návštěvník po celou dobu konání akce možnost zakoupit originální vánoční dárky, stejně jako výrobky z tradiční keramiky ze Zvířetic.

Vánoce na Hrnčířském dvoře ve Zvířeticích probíhají dle aktuálně platných vládních opatření a pokud se nic v tomto ohledu nezmění, s doprovodným programem potrvají až do 23. prosince, na výstavu Betlémů se pak mohou návštěvníci přijít podívat až do 6. ledna 2022. „Uvidíme, jak se bude celá situace kolem pandemie a navazujících vládních opatření vyvíjet. Prozatím však akce probíhá podle plánu,“ dodává Petr Čáslavský.
Připravila Michaela Celárková.

www.hrncirskydvurzviretice.cz
www.hrncirskydvurzviretice.cz/facebook/
www.nfsa.cz



Související články


Mice Z domova

Mikulovské výtvarné sympozium “dílna“

Jubilejní 25. ročník Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“ nese příznačný název ČTVRTSTOLETÍ se bude konat od 14. 7. do 11. 8....

26. 03. 2018

číst dál


Mice Gastro Z domova

29. Mezinárodní pivní festival 11. - 16. února

Festival s degustačními soutěžemi Světová pivní pečeť / World beer seal 2019 a Zlatá pivní pečeť / Gold brewers seal 2019 proběhne na...

08. 02. 2019

číst dál


Archiv