Menu

Návštěvnost Dominikánské republiky opět vzrostla

13. 03. 2019

Země bílých písečných pláží, koloniálních památek, národních parků a přátelských obyvatel... Dominikánská republika je díky své kulturní a přírodní rozmanitosti jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací na světě.



Statistiky návštěvnostiv lednu opět vzrostly

Centrální banka Dominikánské republiky (BancoCentral) zveřejnila lednové statistiky návštěvnosti. V lednu 2019 zavítalo do Dominikánské republiky 678169 návštěvníků, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 5,2 procenta. Z tohoto počtu tvořili převážnou většinu turisté – nerezidenti. V absolutních číslech se jedná o 598 198 osob a meziroční nárůst o 5,5procent. Co setýká návštěvnosti dle jednotlivých kontinentů, nejvíc turistů přijelo ze severní Ameriky (60,5%), následuje Evropa (24,5 %), jižníAmerika (12,1 %), střední Amerika s Karibikem (2,6 %) a Asie (0,3 %). Z hlediska vytíženosti místních letišť byl nejfrekventovanější terminál v Punta Caně na východním pobřeží (66,4 % z celkového počtu návštěvníků). Následuje mezinárodní letiště v Las Américas v Santo Domingu (13,8 % pasažérů), Puerto Plata na severu (10,1 %), La Romana na jihovýchodním pobřeží (4,5 %) a Cibao ve vnitrozemí (2,9 %). Seznam uzavírá letiště La Isabela a El Catey na poloostrově Samaná (zbývající 2,3 %). Lednová analýza profilu návštěvníků potvrdila, že rekreace a odpočinek zůstává stále hlavním motivem cestování do Dominikánské republiky (95,7 %). Většina návštěvníků přitom využívá k ubytování hotelová zařízení (95,2 %).Z genderového hlediska jezdí procentuálně více ženy (53 %) oproti mužům (47 %), a to nejčastěji ve věkovém rozmezí 21 – 49 let.

Kulinářský titul pro Santo Domingo
Dominikánská metropole se stala podruhé za sebou „Karibským hlavním městem gastronomie“. Významné ocenění předali zástupci Iberoamerické gastronomické akademie (AIBG) do rukou členů Dominikánské gastro akademie v rámci slavnostní ceremonie, která se koná každý rok v únoru v Madridu. Santo Domingo získalo prestižní ocenění poprvé vroce 2017. Dominikánská republika se v návaznosti na to prezentovala na kulinářských festivalech a akcích s cílem šířit povědomí o dominikánské kuchyni a lokálních produktech a v neposlední řadě podpořit rozvoj cestovního ruchu. Dominikánská kuchyně v sobě odráží španělské, africké i původní indiánské vlivy. Mezi místní speciality patří např. sancocho (polévka ze sedmi druhů masa), pescado al coco (ryba v kokosové omáčce), mangú (banánová kaše s vejci a osmaženým salámem s cibulkou) nebo la bandera (kuřecí či hovězí s rýží a fazolemi).

Golfové ocenění pro Dominikánskou republiku
Dominikánská republika byla vyhlášena již počtvrté za sebou „Nejlepší golfovou destinací Latinské Ameriky a Karibiku.“ Prestižní uznání v oblasti golfu připsali Dominikánské republice touroperátoři, kteří pro zemi hlasovali v anketě mezinárodní asociace IAGTO Awards. Ke slavnostnímu vyhlášení a předání ceny došlo 18. října 2018 u příležitosti konání mezinárodního veletrhu Golf Travel Market ve slovinské Ljubljaně. Země se pyšní 26 golfovými hřišti, z toho 86 jamek nabízí přímý výhled na Karibik a 39 na Atlantský oceán. Mezi nejvyhlášenější patří hřiště resortu Casade Campo projektovaná architektem Petem Dyem (Teeth of the Dog, Dye Forea The Links). Z dalších můžeme zmínit Punta Espada autora Jacka Nicklause, hřiště Playa Dorada navržené Robertem Trentem Jonesem Sr. A Guavaberry Golf & Country Clubu Santo Dominga.

Tipy na golfové turnaje
Ve dnech 25. až 31. března 2019 proběhne v Punta Caně druhý ročník šampionátu Corales Puntacana Resort & Club Championship March. Hotelový komplex Bahia Principe v La Romana pořádá ve dnech 1. až 5. května 2019 třídenní golfový turnaj Bahia Principe Open. Hráči se utkají na světově proslulých hřištích Ocean’s 4 a Teeth of the Dog v Casade Campo. Puerto Plata bude ve dnech 29. dubna až 5. května 2019 hostit turnaj Puerto Plata Open – PGA Tour Latinoamérica. Akce proběhne na hřišti Playa Dorada a zúčastní se jí na 144 hráčů z celkem 20 zemí. Na vítěze čeká finanční odměna ve výši 10 tisíc dolarů.

Keporkaci se do vod Samanského zálivu začnou vracet opět až za rok
Dovolená v Dominikánské republice může, ale nemusí být jen o lenošení na bílých písečných plážích s koktejlem v ruce. Země se může pochlubit desítkami národních parků. Pokud se vydáte do některého z nich na výlet, můžete se setkat např. s papoušky cotorra, krokodýly americkými, delfíny skákavými, plameňáky, kapustňáky a v zimních měsících dokonce i s keporkaky. Každý rok přibližně od konce prosince připlouvají keporkaci (velryby hrbaté) z chladných vod severního Atlantiku v hojném počtu tří až pěti tisíc kusů, aby se ve vodách Samanského zálivu pářili a samice mohly přivést na svět mláďata. Velryby se zde zdržují až do poloviny března, dokud se mláďatům nevytvoří dostatečná vrstva podkožního tuku, aby zvládla cestu zpět. Velryby je možné pozorovat buď z pobřežní rozhledny Punta Balandra, nebo se za nimi vydat na výletním člunu. Jedná se o nezapomenutelnou podívanou, při které samci předvádějí a krobatické skoky a samice zase lákají partnery velrybím zpěvem. Poloostrov Samaná je ideální destinací pro všechny, kdo vyhledávají klida odpočinek. Ukrývají se zde nádherné přírodní poklady. Místa, na která budete vzpomínat ještě dlouho po návratu domů a kam se budete rádi vracet.

Karnevalové veselí v plném proudu
Každý rok v únoru se v Dominikánské republice konají karnevalové oslavy. Nejznámějšími postavami karnevalů jsou tzv. kulhaví čerti, kteří ve svých kostýmech pokrytých spoustou zrcadélek, chrastítek a zvonků a s tváří zahalenou do hrozivě vyhlížejících masek s dlouhými rohy a vyceněnými zuby parodují domýšlivé středověké šlechtice. Legenda praví, že čert v pekle natolik provokoval, až ho Lucifer vyhnal. Když přistál na zemi, poranil si nohu a od té doby kulhá. První březnový víkend prošly masopustní průvody Santo Domingem, minulý víkend Punta Canou. Zastihnout je bude možné ještě v Cabarete (16.3.) a Barahoně (12.–14.4).


V letovisku Miches vznikne nový hotelový resort

V Miches na jižní straně Samanského zálivu, které je nováčkem mezi dominikánskými letovisky, bude v listopadu letošního roku otevřen resort Club Med Miches Playa Esmeralda. Hotelový resort leží přímo na pláži a rozkládá se na celkové ploše 93 akrů. Hostům nabídne 335 pokojů rozdělených do čtyř tematických vesniček: Caribbean Paradise, Explorer Cove pro rodiny s dětmi, Emerald Jungle kategorie adult-only a Archipelago. Stavba vyšla investory na 100 milionů dolarů.




Řetězec Impressive otevřel resorty v Punta Caně

Španělský hotelový řetězec Impressive otevřel v Punta Caně začátkem letošního roku dva pětihvězdičkové resorty. Resort Impressive Resorts & Spas a Impressive Premium Resorts & Spas leží přímo na proslulé písečné pláži El Cortecito vzdálené přibližně 20 km od sladkovodních lagun a mariny v Cap Caně. Impressive Resorts & Spas nabízí k dispozici celkem 654 prostorných a moderně zařízených pokojů s možností výhledu na oceán, bazén nebo do tropické zahrady. Impressive Premium Resorts & Spas disponuje dětským hřištěm, minigolfem a půjčovnou aut. K oběma resortům se brzy připojí ještě luxusní Royal Resort & Spa Punta Cana nabízející mj. vlastní soukromou pláž, služby concierge, kasino a posilovnu. Resorty Impressive stojí na místě bývalého hotelu Sunscape Bávaro Beach Resort Punta Cana Resort &Spa vlastněného řetězcem AMResorts.
Připravil Národní turistický úřad Dominikánské republiky.

www.godominicanrepublic.cz

 





Archiv