Menu

Na Lipensku se jede nejdelší a nejvýznamnější závod na kolečkových lyžích Česka

05. 09. 2022

Lipensko se chystá na velkou sportovní událost. Sportovní klubeDsystemSilviny team, Turistický spolek Lipenska, Atletiko Frymburk a ProSport Český Krumlov pořádají
55 kilometrů dlouhý mezinárodní závod na kolečkových lyžích. Takto dlouhé klání se v této disciplíně na území Česka dosud nekonalo.

Podle organizátorů jde jednoznačně o nejvýznamnější závod na kolečkových lyžích v Česku. Ani v sousední Rakouské republice, Spolkové republice Německo, Polské republice, Slovenské republice či Maďarské republice se nejezdí závody podobného významu.

Závod bude hodnocený jako mezinárodní mistrovství Česka v dálkových bězích na kolečkových lyžích.

Podnik aspiruje na to, aby se vyrovnal nejvýznamnějším závodům na kolečkových lyžích v Evropě jako je například Alliansloppet ve Švédském království.

ENERGAMO Lipnolopet je prvním českým dálkovým podnikem, který se stal součástí seriálu Ski ClassicsChallengers. Jedná se o stejnou sérii závodů, kde jsou zařazeny nejznámější evropskézimní dálkové běhy, například Jizerská 50. Pro závodníky to kromě jiného znamená, že si nejlepší z nich mezi sebou rozdělí finanční dotaci ve výši 2.000 €.

Závod na 55 kilometrů klasickou technikou na kolečkových lyžích startuje ve Frymburku 8. října 2022.

„Bude to první opravdový lauf na kolečkových lyžích v Česku. Jsou připraveny trasy 55 km, 21 km a 9 km na velmi krásných tratích, které vás provedou z Frýdavy naproti Frymburku po pravém břehu lipenského jezera a podíváme se také do atraktivní, méně navštěvovanéoblasti na hranici s Rakouskou republikou.Na trase nás čeká tučná sprinterská a horská finanční prémie a na závěr nás čeká obávaný výjezd nahoru do Svatého Tomáše s výhledem na Alpy. Zajímavostí závodu je, že se všichni závodníci budou dopravovat ze zázemí na frymburském historickém náměstí na start přívozem přes lipenské jezero. Pro diváky bude atraktivní i vložený sprinterský závod o cenu Městyse Frymburk, který se pojede na okruhu kolem parku na frymburském náměstí v pátek večer před hlavním sobotním závodem,“ uvádí ředitel trati Luboš Krejza z Atletika Frymburk.

ENERGAMO Lipnolopet je také součástí série EDS SkirollClassics, kterou pořádá Pro Team eD systém Silvini team. Je zde zařazeno sedm akcí na kolečkových lyžích v různých koutech Česka, přičemž Lipnolopet je velkým finále a součást kalendáře Ski ClassicsChallengers.

„Sjezdy budou značeny třemi barvami dle obtížnosti, ale v tom nejhorším to po rozpíchání jede ve vajíčku maximálně 50 kilometrů v hodině. Ve stoje to je zhruba 35 kilometrů v hodině, takže se nemusíte ničeho bát,“uvádí ředitel závodu Marek Pazderský s eD systém Silvini teamu. „Uvědomujeme si, že se jedná o první ročník, který bývá většinou průlomový. Když se nám vše povede, pomůže nám třeba i počasí, nafotíme a natočíme pěkné akční a vypovídající momentky, pak mohou další ročníky tento závod jednoznačně posunout na úroveň nejvýznamnější české letní běžkařské události se silnou mezinárodní účastí. Nejvíce tomu samozřejmě napomůže ohlas akce mezi samotnými závodníky. Budou zde delegáti ze Ski Classics a i jejich hodnocení bude velice důležité,“ doplnilPazderský.

Závodu se zúčastní přibližně dvě stovky závodníků. Na startu by neměli chybět špičkoví čeští dálkoví lyžaři jako například Stanislav Řezáč, Jiří Pliska, Jan Šrail nebo Martin Jakš.  Z žen tu bude Karolína Grohová, Tereza Hujerová a Sandra Schützováa mnozí další závodníci a závodnice. Účast zvažuje například i legendární Anders Auckland z Norského království.

V tuto chvíli je přihlášeno několik desítek závodníkůze 6 zemí. Největší počet přihlášek přijde v posledním měsíci před závodem.

Příjemné je, že ubytovatelé na Lipenskupro účastníky nezištně nabídli slevu 20 % na jejich víkendový pobyt.

Wellness Hotel Frymburk navíc i na vstup do svého vodního a saunového světa. „Toto je ukázka krásné regionální spolupráce, není to zdaleka všude běžné a závodníci si toho dle prvních ohlasů považují,“ shrnuje Krejza.

Již 5 let zde Luboš Krejza společně s ostatními nadšenci z Atletika Frymburk pořádal každý podzim malý regionální závod na kolečkových lyžích, kterého se účastnili běžkaři z Lipenska, Šumavy a Horního Rakouska.Minulý rok poprvé představili 55 km dlouhou trať z frymburského náměstí přes Lipno, Přední Výtoň, Pasečnou, Korandu a Frýdavu se závěrečným náročným výjezdem na Svatý Tomáš. Závodu se poprvé zúčastnili i borci z eDsystemSilvini teamu vedeného Markem Pazderským.

„Za tento tým jezdím lyžařské závody po celém světě. Marek je hlavní pořadatel nejvýznamnějšího seriálu závodů na kolečkových lyžích v České republice EDS SkirollClassics a má projety všechny závodní tratě. Naší trať vyhodnotil jako velice krásnou, těžkou, ale spravedlivou, pro všechny bezpečně sjízdnou a dle jeho názoru nejlepší v Česku. No a při pozávodníafterparty jsme se u pivka dohodli, že se pokusíme náš závod pozvednout na daleko vyšší úroveň a lipenské prostředí tak představit širokému spektru lyžařů z Čech, Moravy a Slezska i zahraničí,“ vysvětluje Krejza.

Do hlavního závodu se letos zapojí Pasečná, konkrétně penzion Dobík a Běžky Pasečná. Díky své poloze u rakouských hranic a nadmořské výšce 827 m. nabízí lokalita nejlepší sněhové podmínky na Lipensku, proto zde v loňském roce také vznikl nový běžkařský areál. 25 km nových stop na Pasečné napojených na dalších 25 km na rakouské straně skvěle doplňují a rozvíjí celkový koncept sportů v regionu.

„Asfaltka u penzionu, který je výchozím bodem zimních běžkařských tras, je zároveň značenou cyklotrasou, na které běžkaři celoročně trénují na kolcích. Pro nejrychlejšího závodníka ENERGAMO Lipnolopetu tu bude připravena horská prémie „BĚŽKY PASEČNÁ“.
Rovinka u penzionu Dobík, kde bude občerstvovací stanice, nabídne doplnění energie po stoupání od Lipna a krátký odpočinek v podobě následného sjezdu předfinální etapou závodu,“ říká Kamila Sušanková, majitelka penzionu, který běžkařské tratě udržuje.

Ještě před prémií na Pasečné čeká závodníky sprinterská prémie u lipenského jezera, kterou zde pro běžkaře připravil jeden z nevýznamnějších ubytovatelů na Lipensku – Lipno Lake Resort.

Závody na kolečkových lyžích se v Česku pořádají zhruba 10 let a postupně se přidává vzdálenost a obtížnost. Loni se poprvé jelo 50 km kolem jezírka Kristýna u Hrádku nad Nisou, do té doby měl podle Krejzy nejdelší závod 30 km.

„Od počátku jsme náš závod plánovali jako velké finále české série závodů EDS SkirollClassics a poté co jsme se při organizaci spojili s Turistickým spolkem Lipenska, získali záštitu hejtmana Jihočeského kraje, Svazu lyžařů ČR a obcí Frymburk, Lipno nad Vltavou a Přední Výtoň, se nám podařilo závod povýšit na úroveň Mezinárodního mistrovství Česka v dálkových bězích. Nakonec jsme to po osmiměsíčním úsilí díky Markovi Pazderskému, který se v prostředí Ski Classics jako řediteleDsystemSilvini teamu pohybuje již několik let, úspěšně zvládli. Velké poděkování zde patří i šéfovi Turistického spolku Lipenska Jirkovi Mánkovi, který se ukázal jako velký lyžařský nadšenec a pro závod získal podporu všude možně,“ uvádí Krejza.

Tajným přáním bylo závod zařadit do prestižní série Ski ClassicsChallenger. Nicméně splnit striktní podmínky pro zapsání závodu do Ski Classics je podle organizátorů opravdu složité. Jak po stránce organizační, tak i finanční či marketingové.

„Lipensko je pro rekreační i vrcholový sport jako dělané. Ať již na vodě či na souši. Sám zde už několik let pořádám závody na horských kolech, které jsou součástí česko-bavorského seriálu. I o závodech na kolečkových lyžích zde dlouho přemýšlím, protože je jinak pořádám v jiné části Šumavy, proto mě tento mezinárodní závod velkého formátu nadchl. Je to stejná značka jako Jizerská 50 a i kolečkové lyže ve světě nabírají na síle. Závody tohoto letního seriálu se jedou ve Švédsku, Finsku, Itálii, Rakousku, no a u nás na Lipensku. To je podle mě pecka. Proto věřím, že tento první ročník odhalí letním běžkařům krásy Lipenska a že v dalších letech budeme pokračovat,“ uzavírá předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Informace o akci
■ Datum: 7. - 8. října 2022
■ Místo: Frymburk
■ Země: Česko
■ Závodní vzdálenost: 55, 21 a 9 km + 1 km sprint
■ Technika: Klasická
■ Registrační poplatek: 1.200 Kč
■ Propozice a přihlášky: Propozice
■ Počet aktivních let: 2
■ Počet účastníků: 200
■ Facebook: Lipnolopet

lipnolopet_scch_letaka4
Připravil Pavel Pechoušek.

Lipnolopet
www.sumava-lipno.eu
http://tslipenska.cz/
www.lipensko.cz
www.facebook.com/lipensko/



Archiv
for kids