Menu

Kultura spojuje: Unikátní projekt hudebních domů v Linci a jižních Čechách

27. 06. 2019

Tato města, před 30 lety ještě oddělená železnou oponou, jsou dnes součástí přeshraničního projektu. Díky iniciativě Turistického svazu Linec vznikla spolupráce mezi Horním Rakouskem a jižními Čechami, podporovaná fondem pro malé projekty Interreg Rakousko – Česko. Cílem projektu, překračujícího hranice jednotlivých zemí, je propagace pestré kulturní nabídky obou regionů.


Turistické regiony chtějí zvyšovat vytváření hodnot
Třicet let po pádu železné opony je to pro Turistický svaz Linec podnětem pro spojení obou regionů ve společném projektu. Obě oblasti mají totiž hodně společného: Města České Budějovice a Český Krumlov i Linec na Dunaji mají bohatou kulturní nabídku. V rámci projektu podporovaného fondem Interreg „Kultura spojuje přes hranice – dovolená s kulturou v Linci a jižních Čechách“ budou hosté z Lince a Horního Rakouska upozorněni na divadla v Českých Budějovicích a Českém Krumlově a naopak nabídka lineckých hudebních institucí bude propagována v jižních Čechách. Za tím účelem byly vytvořeny dvě brožury v celkovém nákladu 40 000 kusů, které budou cíleně distribuovány kulturně orientované veřejnosti. Kromě toho jsou plánovány další marketingové akce a různá setkání za účelem propojení.

Hlavní město spolkové země Horní Rakousko Linec a hlavní město Jihočeského kraje České Budějovice dělí méně než 100 kilometrů. Společným propojením má být podpořena i výměna zkušeností mezi těmito městy a vytváření hodnot v oblasti turistiky v regionech. Ředitel pro turistiku Georg Steiner má ohledně spolupráce pozitivní očekávání: „Projekt je příležitostí ukázat možnosti obou regionů a jejich širokou kulturní nabídku. Také doufáme, že projekty budeme společně rozvíjet i napříště.“

Ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu pan Ing. Jaromír Polášek dodává: Od projektu očekáváme spolu s partnery projektu zvýšení počtu přenocování a turistické návštěvnosti ve městech Linec a České Budějovice. V rámci dlouhodové spolupráce s rakouskými partnery nyní podporujeme kulturní dovolenou v Linci a v jižních Čechách, realizujeme společný marketing, výměňujeme si zkušenosti v oblasti  cestovního ruchu a v oblasti kultury a realizujeme společnou reklamu.".

 
Linec nadchne více než 1000 představeními ročně
V Linci se nachází jeden z nejmodernějších operních domů v Evropě – Hudební divadlo. Patří k Zemskému divadlu, kde se každoročně uskuteční více než 800 představení v oboru opery, činohry a malých divadelních forem. Spolu se zhruba 200 koncerty v koncertním domě Brucknerhaus u Dunaje se v Linci koná celkem 1000 představení v obou kulturních stáncích. Kulturní program města na Dunaji doplňují četná muzea, jako Ars Electronica Center nebo umělecké muzeum Lentos.

Nová sezóna s více než 20 hrami
Hudební divadlo v Linci hostí operu, operetu, muzikál a tanec. Doma je zde i známý Brucknerův orchestr. V umělecké sezóně 2019/20 uvidí návštěvníci 22 her s nejrůznější myšlenkovou tématikou. Například o náboženském vyznání pojednává muzikál „Sister Act“, který 7. září zahájí sezónu. Jedna z jedenácti oper, „Únos ze serailu“, konfrontuje evropské vidění světa s orientálním. Jedním z tanečních vrcholů sezóny je Stravinského „Svěcení jara“, a také „Popelka“ jako přihlášení se k vlastním snům.
Vedle spousty představení nabízí linecké Hudební divadlo také prohlídky s průvodcem, při nichž mají návštěvníci možnost nahlédnout do zákulisí. Tyto prohlídky jsou nabízeny v angličtině a češtině.

Mezinárodní umělci na Brucknerových slavnostech
Vychutnejte si koncerty tam, kde je přítomen génius Antona Brucknera: V Brucknerhausu, koncertním domě na břehu Dunaje, se po celý rok konají četné koncerty klasické hudby, ale také akce s hudbou jiných žánrů.
Při Mezinárodních Brucknerových slavnostech v Linci bude od 4. září do 11. října 2019 na programu více než 30 koncertů s vynikajícím obsazením. Mezi dnem narození a úmrtí tohoto hornorakouského skladatele se mezinárodní, ale i rakouští umělci vydají po jeho stopách.
V nadcházející sezóně pak na návštěvníky čeká dalších 150 koncertů, mimo jiné vrcholné zážitky typu klavírního večera hvězdného pianisty Rudolfa Buchbindera nebo koncert hostujícího vynikajícího Clevelandského orchestru se šéfdirigentem Franzem Welserem-Möstem.

Vrcholné události v Linci 2019
Mezinárodní pouliční festival Pflasterspektakel, 18. až 20. červenec, centrum
Mezinárodní Brucknerovy slavnosti, 4. září až 11. října, Brucknerhaus
Muzikál: Chicago, od 7. září, Hudební divadlo
Ars Electronica Festival „Out of the box“, 5. až 9. září, PostCity
Připravila Jana Píchová a
 Evelyn Bamberger.

www.jccr.cz
www.jiznicechy.cz
www.linztourismus.at/cz/volny-cas

 

 



Archiv
for kids