Menu

Konec hledání, stovky kilometrů běžkařských stop sdružuje Bílá magistrála

01. 02. 2023

Milovníkům běžeckého lyžování na Žďársku, Novoměstsku a Bystřicku nastává nová éra. Najeté stopy už nemusí složitě hledat na webech jednotlivých měst a spolků, pod názvem Bílá magistrála je nově přehledně a na jednom místě nabízí destinační agentura Koruna Vysočiny. Autoři si od platformy slibují vyšší komfort pro lyžaře, ale také možnost rozložit zájem návštěvníků efektivněji do celé oblasti a zabránit tak přetížení některých míst.

I když letošní zima byla s téměř jarním počasím k lyžařům prozatím poněkud skoupá, za dobrých podmínek je Koruna Vysočiny protkaná stovkami kilometrů lyžařských tratí pro klasiku i bruslení. Aktuální sezóna nabízí běžkařům novinku, přehled o lyžařských stopách nabídne Bílá magistrála. "Jde o novou webovou stránku, která tyto sbírá data od velkých i menších spolků, které se starají o běžkařské trasy. Pohodlnou cestou nabízí lyžařům kompletní informace na jednom místě. Najdete ji na https://bilamagistrala.korunavysociny.cz nebo se ke stránce proklikáte z hlavní stránky webu www.korunavysociny.cz," vysvětluje ředitel Koruny Vysočiny David Štěpánek.

V Koruně Vysočiny se totiž o bílé stopy stará mnoho spolků, pro návštěvníky jsou pak kompletní informace o aktuálních běžkařských trasách složitě dohledatelné. "Novoměstsko má svůj portál s online sledováním rolby, podobný syst
ém využívá i Sportis na Žďársku. Data z tras sbírá i Velké Dářko, na svém webu ukazuje aktuální obrázek ze stopaře. Bystřicko informuje o trasách pouze prostřednictvím městského webu a Facebooku. Další informace pak jednotlivě nabízí množství malých obcí," doplňuje Štěpánek. Web Bílé magistrály sbírá data ze Žďárska, Novoměstska, Bystřicka a Velkého Dářka. Díky formuláři, kam lze nahrát trasu i s popisem, se postupně zapojují i menší obce, web zahrnuje třeba stopy z Herálce, Svratky, Křižánek nebo Nyklovic.




"Chceme hlavně uk
ázat lyžařům, že nabídka stop je opravdu velká a nasměrovat je i jinam, než jsou běžně zvyklí jezdit. Některá místa jsou totiž v sezóně neustále beznadějně zahlcená, přitom o kousek dál je krásná trať bez davů. Na webu se po rozkliknutí trasy kromě podrobností k úpravě ukáží také možnosti parkování nebo třeba restaurace," komentuje hlavní smysl celého projektu Štěpánek. Na webu si návštěvník vybere, zda chce vidět stopy najeté v aktuální den nebo i starší. Zároveň se v popisu trasy dozví, jestli jde o trasy z rolby, skůtru nebo čtyřkolky, případně jestli jde o trať pro klasiku nebo skate.

B
ílá magistrála Vysočiny protíná Žďárské vrchy od Bystřice nad Pernštejnem až po Žďár nad Sázavou a díky příznivým sněhovým a mrazivým podmínkám každoročně nabízí stovky kilometrů lyžařských stop. Díky skvělé spolupráci všech spolků na Žďársku, Novoměstsku i Bystřicku propojí rolbaři každý rok všechny lyžařské a běžecké areály. Svou trasu si tak najde každý z tisíců neúnavných běžkařů i svátečnější sportovní návštěvníci.
Připravila Koruna Vysočiny.

www.korunavysociny.cz/bila-magistrala/
www.korunavysociny.cz



Archiv
for kids